Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de setembre del 2017

Dimarts 5 de setembre: el garbí remou la mar i dispara el mercuri fins als 33/34ºC

Tràngol aixecat pel vent de garbí que bufava ahir dimarts 5 de setembre, amb cel serè i el creuer Seven Seas Voyager atracat al moll Fèlix Ribera.
L'acostament del sistema frontal que ens ha d'afectar avui dimecres, va propiciar una nova intensificació del vent de garbí o llebeig a la badia de Palamós. El vent es va mostrar molt actiu entre el migdia i el vespre, assolint una ratxa màxima de 37 km/h al Port Marina o 34 km/h al centre del barri vell. L'estació meteorològica de Palafrugell registrà una ratxa màxima de 43 km/h i a Calonge 38 km/h.
A part d'aixecar maror, amb nombrosos blancalls, el vent de garbí o llebeig també va entrar reescalfat a l'interior de la comarca i hi deixà una temperatura màxima de ple estiu, amb 33,7ºC a La Bisbal d'Empordà o 33,3ºC a Monells.

Mapa de superfície amb fronts d'ahir dimarts 5 de setembre. Podem observar l'acostament del sistema frontal que ens ha de creuar avui dimecres. Tal com sol succeir, això va provocar un nou enfortiment del vent de garbí o llebeig a la badia palamosina.
Aquest sistema frontal ens ha de portar núvols abundants durant avui dimecres, a més, no es descarta que es pugui escapar algun ruixat o plugim a la nostre vila, entre aquesta tarda i la matinada del dijous. El petit canvi de temps també ens portarà una situació de nord, amb aire de tramuntana i un lleuger descens de la temperatura. No obstant això, sembla que aquesta setmana ens pot portar un canvi de temps més important. De cares al proper dissabte, podria despenjar-se una pertorbació més activa, amb la qual cosa caldrà anar seguint les previsions, ja que podrien caure pluges un xic descables i la temperatura baixaria força, amb ambient fresc de plena tardor i entraria tramuntana.

Al migdia/primeres hores de la tarda d'ahir dimarts 5 de setembre, es podia observar algun núvol baix mirant cap a l'interior, dins un context de cel serè.

Més dades meteorològiques d'ahir dimarts 5 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 26,5ºC, mínima 18,7ºC. Estat del cel bàsicament asserenat, amb només 1/8 Cu i Sc al migdia/primeres hores de la tarda.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció NO, NNO i ONO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSE, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, SO, S i SSE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO (37 km/h al Port Marina).
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, i marejol o maror la resta del dia., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 17:00h i de 0,59 metres a les 20:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge impactant del creur Seven Seas Voyager atracat al port palamosí ahir dimarts 5 de setembre.

Tràngol aixecat pel vent de garbí que bufava ahir dimarts 5 de setembre, amb els típics blancalls i el cel asserenat. També s'observa el creuer Seven Seas Voyager.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimarts 5 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una pujada important respecte el dilluns, especialment a l'interior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va pujar 6,2ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà va ascendir 5,9ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 5,0ºC.
A Palamós ascendí 1,5ºC.
En aquest sentit, els 33,7ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,5ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar amb més o menys força a tot arreu, degut a l'absència de vent i a la manca de nuvolositat.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,6ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 2,4ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 1,7ºC.
A Palamós descendí 0,5ºC.
Els 14,3ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 5 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 33,7ºC (14,8ºC)., Monells 33,3ºC (14,3ºC)., La Tallada d'Empordà 32,6ºC (14,9ºC)., Torroella de Montgrí 31,7ºC (15,4ºC)., Castell d'Aro 29,5ºC (16,3ºC).

Tràngol aixecat pel vent de garbí que bufava ahir dimarts 5 de setembre, amb cel serè i el creuer Seven Seas Voyager atracat al moll Fèlix Ribera.