Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de setembre del 2017

La platja de la Fosca retrocedeix

Targeta postal dels anys vuitanta/principis del noranta, on veiem la platja de la Fosca plena de gom a gom. També es pot veure l'amplada i forma que tenia.

A ningú que coneixi la platja de la Fosca des de fa dècades, se li escapa que aquesta ha anat reduint la seva amplada de forma important en els darrers anys.
Us poso un parell d'imatges on es pot comprobar el que ja resulta una evidència. La imatge superior és una targeta postal dels anys vuitanta o inicis dels noranta (en desconec l'autor), on podem veure tota l'extensió de sorra ocupada per una gernació de banyistes, amb més gent que la que podem veure en l'actualitat.
La fotografia inferior la vaig realitzar jo mateix des del mateix punt el passat mes d'agost. Podem comprobar com l'amplada de la platja s'ha reduït molt, i tampoc hi ha la gent que hi havia uns anys enrera.

Tot i que sense una ànalisi feta per experts en dinàmica litoral, no es pot assegurar la causa concreta d'aquesta desaparició d'una part de la sorra de la platja de la Fosca, en especial al sector proper a l'antic Hotel Geroglífic, on fins i tot han aflorat roques que solien estar sota la sorra, el retrocés de la platja podria ser degut a varis factors o a un de sol. Aquí van algunes hipòtesis:

Segons el darrer Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics, realitzat pel servei Meteorològic de Catalunya, a la zona de l'Estartit (i per extensió també al nostre litoral), el nivell del mar ha augmentat 9,4 cm des del 1990 i la temperatura de l'aigua del mar en els primers 50 metres de fondària ha augmentat 1,3°C des del 1974.
Això significa que el nivell del mar a l'Estartit ha augmentat 3,5 cm/decenni en els darrers 27 anys (1990-2016), i la temperatura de l'aigua del mar en els primers 50 metres de fondària, també a l'Estartit, ha augmentat a un ritme de +0,3 °C/decenni en els darrers 43 anys (període 1974-2016).

Aquest ascens del nivell del mar ha modificat la línia de la costa i encara el pot modificar més en els propers anys, fent retrocedir les platges., a més, cal tenir en compte que un ascens d'uns pocs centímetres en el nivell del mar, pot multiplicar els efectes negatius dels temporals marítims. En aquest sentit, degut al canvi climàtic, els temporals podrien ser més intensos i freqüents.

De fet, el passat hivern hi van haver tres llevantades prou intenses i molt properes en el temps, les quals s'emportaren una gran extensió del sorral. També cal tenir present, que al contrari del que solia passar antigament, aquesta vegada la sorra no ha retornat al seu lloc gràcies als corrents marítims.
S'ha de remarcar que una part important de l'arena, podria haver canviat de lloc i haver-se dipositat en un extens banc de sorra que es troba situat al centre de la cala, a molt poca profunditat, a més, si comparem les dues imatges, també es pot veure com l'orografia de la platja ha canviat. Podem observar com antigament la platja tenia una curvatura còncava i ara te una forma convexa (amb una panxa al mig).

Imatge de la platja de la Fosca aquest passat mes d'agost.