Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 de desembre del 2017

Dimecres 13 de desembre: la temperatura mínima cau en picat i cel rogenc

Altocúmuls abundants i maror a Cala Margarida, el passat dimecres 13 de desembre a la tarda. 

El passat dimecres 13 de desembre, hi va haver un descens important de la temperatura mínima, la qual cosa va portar gelades fortes cap a l'interior de la comarca.
El cel serè que vàrem tenir de matinada, l'elevada pressió en superfície, la manca de vent i la presència d'aire fred a les capes baixes de la troposfera, amb isotermes de 0 ºC a 850 hPa, van fer que el mercuri baixés clarament per sota dels zero graus. En aquest sentit cal destacar les poblacions de Monells i de La Bisbal d'Empordà, indrets on es va baixar fins a -5,5 ºC i -4,5 ºC respectivament.
Aquestes temperatures gèlides van coincidir amb una humitat relativa prou elevada. Com a conseqüència d'això, els camps de la comarca van aparèixer ben gebrats, juntament amb altres superfícies, com per exemple els cotxes.

A Palamós, la fred de la nit va donar-nos una mínima de 2,3 ºC al barri vell i 1,3 ºC a La Fosca, a més, la humitat relativa va tenir un màxim del 88 %. Això va ser més que suficient per deixar-nos la típica estampa dels cotxes coberts per una capa de gebre i els camps que envolten el nucli urbà ben blancs. La gebrada va tornar a arribar fins arran de mar, a la platja de Castell, i l'aire fred es canalitzà a la riera Aubi, provocant el fenomen del mar fumejant a les seves dues desembocadures.

A part de la fred, l'altre protagonista de la jornada va ser l'arribada d'abundants núvols altocúmuls al llarg de gairebé tota la jornada. Amb l'arribada de la posta de sol aquests núvols mitgencs ens deixaren un espectacular cel rogenc hivernal.

Cel rogenc observat per la càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat dimecres 13 de desembre durant la posta de sol.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 13 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,7ºC, mínima 2,3ºC (1,3ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primeres hores del dia hi havia cel serè, però mar endins s'observaven cúmuls, aparició de gebre i mar fumejant a la desembocadura de l'Aubi., ràpidament van anar arribant núvols mitgencs que acabaren tapant el cel i impediren l'acció solar, deixant-nos un ambient fred al matí, amb entre 5/8 i 8/8 Ac., al migdia i a la tarda es van veure de 4/8 a 6/8 Ac floccus i undulatus, cel rogenc a la posta de sol.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma o vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SO, SSO i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h bufà vent del SO, OSO, O i ONO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h S.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, mar de fons del SSO., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 1,64 metres a les 16:00h i de 1,99 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls abundants i maror a Cala Margarida, el passat dimecres 13 de desembre a la tarda. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 13 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un petit ascens a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 1,3 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà pujà 1,2 ºC i a Torroella de Montgrí també va ascendir 1,2 ºC.
A Castell d'Aro hi trobem l'excepció, ja que la màxima no va variar.
A Palamós va pujar 1,6 ºC.
En aquest sentit, els 13,5 ºC de Sant Cristina d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,7 ºC de Les Olives i de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb més o menys força respecte el dimarts.
En aquest sentit, a Monells la mínima va descendir 2,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,6 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,9 ºC.
A Palamós va baixar 2,5 ºC.
Els -5,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 13 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,5 ºC (-0,7 ºC)., Torroella de Montgrí 12,8 ºC (-3,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,6 ºC (-4,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,0 ºC (-4,3 ºC)., Monells 11,8 ºC (-5,5 ºC).