Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 26 de desembre del 2017

Diumenge 24 de desembre: vent testimonial i algunes bromes

Reflexos del sol, amb vent en calma, la mar molt plàcida i el paisatge enterbolit per la presència de bromes, el passat diumenge 24 de desembre a primeres hores de la tarda.

L'anticicló Carina va portar-nos una altre jornada molt estable, meteorològicament parlant, al llarg del passat diumenge 24 de desembre.
La manca d'onatge i el temps assolellat, es van unir a una absència manifesta de vent. Els nostres anemòmetres van tenir molt poca feina, ja que només van registrar una ratxa màxima de 11 km/h al barri vell de Palamós. Aquesta calma va estar propiciada pel poc gradient isobàric existent (pantà baromètric) i per la nul·la diferència de temperatura que hi havia entre el mar i la terra.
Actualment, l'aigua superficial del mar es troba al voltant dels 14 ºC a la nostre zona, si aquesta temperatura es compara amb els 13 o 14 ºC de temperatura màxima que es registraren a la major part de poblacions del Baix Empordà (per exemple, 14,0 ºC de màxima a La Bisbal d'Empordà), podem veure que la diferència és mínima, amb la qual cosa no apareix el vent de garbí, un vent d'origen tèrmic.

La manca de vent, l'augment del grau d'humitat relativa i l'alta pressió en superfície, amb un màxim del 94 % a Palamós, van ser uns bons ingredients per fer aflorar nombroses bromes que enterbolien el paisatge, juntament amb abundant rosada, especialment en els llocs on el sol no hi tocava.

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 24 de desembre. Veiem com les isòbares es troben molt separades, un fet conegut com a "pantà baromètric".

Mar plana o arrissada, un veler quasi immòbil a la badia de Palamós i bromes enterbolint el paisatge el passat diumenge.  

Més dades meteorològiques del passat diumenge 24 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 5,8ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí es van apreciar 1/8 Ci i Ac, juntament amb boirines a l'interior i núvols baixos mar endins, cap a l'interior i a l'est., al matí-migdia aparició de 1/8 o 2/8 Sc i St, més destacats a l'interior., a la tarda es van observar algunes bromes, i 1/8 o 2/8 Ci, a més de 1/8 St esporàdics.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 12:00h va bufar vent del S, SE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SO, S i SSE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h va bufar vent del NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 11 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o mar plana., mar endins hi havia un xic de maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Bromes enterbolint el paisatge de Sant Antoni de Calonge, el passat diumenge 24 de desembre a primeres hores de la tarda. 

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 24 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma poc important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 2,0 ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà baixà 1,5 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 1,0 ºC.
A Palamós la màxima descendí 0,7 ºC.
En aquest sentit, els 14,8 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,5 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va tenir un comportament lleugerament a la baixa.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,3 ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro baixà 1,1 ºC i a Monells descendí 0,8 ºC.
A Palamós va descendir 2,0 ºC.
Els -1,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 24 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,0 ºC (0,1 ºC)., Castell d'Aro 13,9 ºC (2,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,8 ºC (-0,7 ºC)., Torroella de Montgrí 13,6 ºC (0,6 ºC)., Monells 13,5 ºC (-1,2 ºC).

2 fotos més del passat diumenge 24 de desembre a la tarda, on veiem les bromes que enterbolien el paisatge a Sant Antoni de Calonge i a Torre Valentina. També s'aprecia la mar molt plàcida