Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de desembre del 2017

Divendres 8 de desembre: la temperatura màxima baixa clarament i els núvols augmenten

Cel ennuvolat sobre la badia de Palamós, degut al pas d'una extensa capa de núvols alts i mitgencs, el passat divendres 8 de desembre a les 14:30h. Font: http://palamos.cam

El pas de les restes d'un sistema frontal durant el passat divendres 8 de desembre, va portar-nos una extensa capa de núvols alts i mitgencs que taparen el cel, sobretot al matí. Aquesta nuvolositat va impedir l'acció solar, a més, com que no hi va haver vent fins passades les tres de la tarda, l'aire fred de la matinada es va quedar estancat al llarg del matí, ja que el sòl no es va poder escalfar.
Això va fer que l'ambient fos fred, amb una màxima de només 12,3 ºC al centre del barri de vell de Palamós. El descens de la temperatura màxima es va notar a tota la comarca. En aquest sentit s'ha de fer referència a Castell d'Aro, indret on tingueren una temperatura màxima cinc graus més baixa que la del dia anterior.
A Palafrugell només van tenir 11,6 ºC de màxima, un valor de ple hivern.

El sistema frontal, a part de portar-nos molts núvols i alguna roina inapreciable de matinada, també va obrir les portes al vent de tramuntana a primeres hores de la tarda i a la nit, a uns 15-20 km/h de mitjana, ratxa màxima 42 km/h.

Cel ennuvolat i lleugera mar de fons de migjorn, el passat divendres 8 de desembre a les 14:28h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Més dades meteorològiques del passat divendres 8 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,3ºC, mínima 4,9ºC.
Estat del cel bàsicament ennuvolat., al matí es van observar de 6/8 a 8/8 Ci, Ac i As, juntament amb esteles d'avions., a la tarda s'obriren grans clarianes, sobretot durant la posta de sol, amb de 4/8 a 7/8 Ci, As i Ac, juntament amb esteles d'avions.
Vent: fins les 15:30h hi va haver vent de component N, NNO, NO, ONO i O, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del O, ONO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent de direcció N, NNO i NO, a 15/20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 42 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons., mar endins hi havia maror o maregassa (onatge sig. de 1,52 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 3,05 metres a les 18:00h i de 2,81 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,55 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 71%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat, amb ambient fred, vent en calma i inversió tèrmica, la qual cosa feia que el fum quedés estancat i no anés cap amunt. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 8 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar de forma més o menys important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 5,0 ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà baixà 4,1 ºC i a Monells descendí 3,9 ºC.
A Palamós va baixar 2,5 ºC.
En aquest sentit, els 12,7 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,6 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va pujar una mica a quasi tot arreu, respecte el dia abans.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,5 ºC respecte el dijous, a Monells pujà 1,2 ºC i a Castell d'Aro també ascendí 1,2 ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que va baixar 0,2 ºC.
Els -2,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 8 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 12,7 ºC (-2,2 ºC)., Torroella de Montgrí 12,6 ºC (-1,2 ºC)., Castell d'Aro 12,4 ºC (2,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,3 ºC (-2,1 ºC)., Monells 12,2 ºC (-2,4 ºC). 

Núvols alts i mitgencs durant la posta de sol del passat divendres 8 de desembre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i San Antoni).