Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 de gener del 2018

3 de gener: un altre dia poc ventós i amb temperatures primaverals

Temps assolellat i franges de núvols alts enterenyinant el cel, el passat dimecres 3 de gener a les 14:30h. Font: http://palamos.cam

El passat dimecres 3 de gener, el Baix Empordà es va veure immers en unes temperatures inusualment elevades, més pròpies de la primavera que no pas de l'hivern. Altre cop la temperatura màxima es va enfilar per sobre dels 20 ºC a tot l'interior, però arran de costa la influència de l'aire fresc del mar va mantenir a ratlla el mercuri. No obstant això, a Palamós es va arribar fins a 17,4 ºC de màxima, un valor força elevat per l'època de l'any.
La temperatura més alta assolida a la comarca baix-empordanesa foren els 23 ºC de La Bisbal d'Empordà. Altres dades prou càlides són els 22 ºC de Monells o els 21,4 ºC de La Tallada d'Empordà.
De nit, els núvols prims i l'arribada d'una massa d'aire menys freda, també es van encarregar de fer pujar la temperatura mínima clarament per sobre dels 0 ºC, la qual cosa va evitar que hi haguessin gelades. La mínima més baixa van ser els 3,1 ºC de La Tallada d'Empordà.

L'altre aspecte destacat del panorama meteoròlogic va ser l'absència de vent. A la nostre vila només es va registrar una ratxa màxima de 19 km/h.

Mapa de temperatura a 850 hPa, del passat dimecres 3 de gener a les 13:00h. S'observa la presència d'una bombolla d'aire càlid a sobre de la costa catalana, amb isotermes de 11 ºC a 13 ºC a 1560 metres d'altura. El radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, assenyalava una temperatura de 12,6 ºC a 850 hPa. Entre aquest aire càlid i el temps assolellat, el mercuri es va disparar.

Atents al canvi de temps d'aquest cap de setmana

Els mapes del temps ens segueixen indicant que tota aquesta calorada que hem tingut, els núvols alts que ens han visitat, els fenòmens òptics observats, els cels rogencs i el vent de garbí moderat que ens afectarà avui divendres, són l'avantsala de l'important canvi de temps que arriba aquest cap de setmana.
La formació d'un borrasca sobre la nostre àrea geogràfica, amb un important embossament d'aire fred en altura i l'aportació d'aire humit a les capes baixes de la troposfera, podria portar-nos precipitacions una mica generoses, sobretot tenint en compte d'on venim.
A Palamós s'espera que pugui començar a ploure a partir de demà dissabte al migdia, però no serà fins a la tarda-vespre que la pluja anirà agafant cos. La pluja es mantindrà al llarg de la nit-matinada de dissabte a diumenge, i fins diumenge a la tarda.
En total, aquest episodi plujós pot deixar de 25 a 35 mm a la nostre vila, tot i que podria ploure més en altres punts de la comarca.

L'altre protagonista del cap de setmana serà la mala mar, sobretot de cares al diumenge. Es preveu que hi pugui haver de forta maror a maregassa (ones de 2 a 3 metres d'alçada significant i una alçada màxima de 4 a 5 metres), amb mar de fons de llevant, entre la nit del dissabte i la nit del diumenge.

Mapa de precipitació acumulada fins diumenge a les 16:00h. Podrien caure al voltant de 30 mm.

Mapa d'alçada màxima de l'onatge i direcció, pel proper diumenge a les quatre de la matinada. Hi poden haver ones de 4 a 5 metres a la Costa Brava, amb mar de fons de llevant.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió en superfície previst per diumenge. Veiem la borrasca que ens ha d'afectar. Seria la primera pertorbació hivernal amb una mica de cara i ulls.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 3 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,4 ºC, mínima 8,9 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del dia hi havien 6/8 Ci, Cs, As i esteles d'avions, juntament amb 2/8 Cu i Sc., al matí-migdia s'observaren 6/8 Ci i Cs., a la tarda hi hagué una bonica posta de sol amb cel rogenc, 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, i 3/8 Ac.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma o vent del NNO, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, OSO, SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent en calma., a partir de les 13:00h bufà vent del E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h hi va haver vent del SO, S i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent en calma., a partir de les 18:30h vent del NNO, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h, de 1,41 metres a les 18:00h i de 1,99 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,13 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel entrenyinat de núvols alts i el sol brillant amb força, el passat dimecres 3 de desembre a les 14:47h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 3 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un ascens important a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 6,9 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà també pujà 6,9 ºC i a Monells va ascendir 6,7 ºC.
A Palamós va pujar 3,8 ºC.
En aquest sentit, els 22,9 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,2 ºC de Palamós-La Fosca.

Per altre banda, la temperatura mínima va pujar amb més o menys força respecte el dimarts.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 5,4 ºC respecte el dia anterior, a Monells pujà 5,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,5 ºC.
A Palamós va pujar 3,2 ºC.
Els 3,1 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 3 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,9 ºC (3,9 ºC)., Monells 21,9 ºC (4,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,4 ºC (3,1 ºC)., Torroella de Montgrí 20,4 ºC (4,5 ºC)., Castell d'Aro 20,3 ºC (6,6 ºC).

Marejol, mar de fons de migjorn, i núvols alts, el passat dimecres 3 de gener a les 14:47h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).