Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 de gener del 2018

Dimecres 24 de gener: els núvols baixos ocupen la tarda

El Puig Cargol (357 msnm) tapat pels núvols baixos que es van formar el passat dimecres 24 de gener a la tarda. Imatge captada des de Calonge.

Després d'un matí amb cel serè, la tarda del passat dimecres 24 de gener es va presentar ennuvolada, degut a la formació d'abundants núvols baixos que tenien la seva base a poca alçada, al voltant dels 300 metres per sobre del nivell del mar. Aquest fet permetia veure els humils relleus de les Gavarres tapats per una capa de boira.
Els núvols baixos denotaven un augment molt important del grau d'humitat relativa i l'aproximació de la pertorbació que ens efectarà avui divendres. Tal com us vaig avançar, el canvi de temps ens ha de deixar més fred, alguns ruixats o plugims, alhora que entrarà vent del nord moderat, amb alguns cops una mica forts.

L'augment del grau d'humitat relativa experimentat el passat dimecres, també va deixar-nos els carrers i les herbes dels camps ben molls, talment com si hagués plogut, degut a la formació d'abundant rosada.
Així mateix, també s'ha de mencionar l'entrada de vent de garbí fluixet a partir del migdia. Aquest vent humit de mar, tot i que només registrés una ratxa màxima de 26 km/h al barri vell de Palamós, va bufar de forma persistent, sense interrupcions, la qual cosa va anar molt bé per a realitzar surf d'estel.

Núvols baixos, surf d'estel i marejol aixecat pel vent de garbí a la badia de Palamós, el passat dimecres 24 de gener a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 24 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 7,6ºC.
Estat del cel: al matí hi va haver cel serè., al migdia van aparèixer 1/8 o 3/8 Sc i St., a la tarda els núvols van anar en augment fins a deixar el cel quasi tapat del tot, amb de 6/8 a 7/8 Sc i St. Abundant rosada, sobretot a primeres hores del dia i a la tarda-vespre, amb els carrers i les herbes dels camps ben molls.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a partir del migdia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 0,82 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,88 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos el passat dimecres 24 de gener a la tarda. Imatge captada des de Sant Antoni de Calonge.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 24 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys força a gairebé totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,5 ºC respecte el dimarts, a Monells va descendir 2,2 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,5 ºC.
L'excepció va tenir lloc a Palamós, on la màxima va pujar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 17,5 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,7 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar lleugerament a tot arreu, respecte el dia anterior.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 0,9 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,7 ºC.
A Palamós va baixar 1,1 ºC.
Els 1,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 24 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,5 ºC (1,5 ºC)., Monells 17,2 ºC (1,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8 ºC (1,8 ºC)., Torroella de Montgrí 16,1 ºC (3,4 ºC)., Castell d'Aro 16,4 ºC (4,1 ºC).

Més fotos de la tarda del passat dimecres 24 de gener 


Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.