Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 de gener del 2018

Divendres 19 de gener: els núvols i l'absència de vent tornen a guanyar la partida

El cel ennuvolat que hi havia el passat divendres 19 de gener al migdia. Imatge captada des de la plaça Murada.

El passat divendres 19 de gener la situació meteorològica es va mantenir molt tranquil·la a la vila palamosina, malgrat el cel ennuvolat que hi va haver durant bona part de la jornada.
Els núvols prims que esmorteïen l'acció solar a primeres hores del matí, ens indicaven el ràpid acostament d'un sistema frontal fred que venia molt desfet.
Els efectes d'aquest front van deixar-nos el cel cobert per una capa de núvols baixos, sobretot entre el migdia i la tarda, tal com podeu observar al recull d'imatges. Tot i que els cúmuls i estratocúmuls presentaren un cert aspecte amenaçador, la pluja va brillar per la seva absència, o en tot cas només va arribar a espurnejar de forma testimonial, sense ni tan sols mullar el terra.

Un altre dels paràmetres meteorològics que va brillar per la seva absència va ser el vent, ja que a la nostre vila només es va registrar una ratxa màxima de 15 km/h al barri vell, i al llarg de la jornada hi van haver molts moments de vent en calma.
Aquesta quietud dels meteors també es va traslladar al mar. La notable mar de fons observada en els dies anteriors, va anar clarament a la baixa i només s'aprecià mar arrissada.

El cel ennuvolat que hi havia el passat divendres 19 de gener al migdia. Imatge captada des de la plaça del Pedró.

Més dades meteorològiques del passat divendres 19 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 5,2ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí sol o resol, amb 5/8 o 7/8 Ci, Cs, As i esteles d'avions., al llarg del matí hi hagué un augment nuvolós, amb de 4/8 a 5/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 3/8 o 4/8 Cu, Sc i St., a  partir del migdia cel ennuvolat amb 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St., a la tarda s'observaren de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del NO i O, a 2-5 Km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va bufar vent del SO i SSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h hi hagué vent en calma., a partir de les 21:00h vent del NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 15 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de marejol a forta maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 1,17 metres a les 18:00h i de 1,52 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,28 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel ennuvolat que hi havia el passat divendres 19 de gener al migdia. Imatge captada des de la plaça del Pedró.

Així mateix, la temperatura màxima que va tenir lloc el passat divendres 19 de gener al Baix Empordà, va baixar de forma més o menys important respecte el dia abans, a la major part de poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 2,5 ºC respecte el dijous, a Monells baixà 1,8 ºC i a Castell d'Aro la màxima fou 1,9 ºC més baixa. L'excepció es dona a La Tallada d'Empordà, on la màxima va ser 0,8 ºC més elevada.
A Palamós la màxima va pujar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 15,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,1 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va descendir amb major o menor determinació a totes les estacions meteorològiques, respecte el dijous.
En aquest sentit, a Monells la mínima va baixar 2,3 ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,2 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,9 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 1,8 ºC.
Els -0,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 19 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,0 ºC (-0,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,5 ºC (0,9 ºC)., Castell d'Aro 13,1 ºC (2,1 ºC)., Monells 12,9 ºC (-0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 12,2 ºC (2,0 ºC).

El cel ennuvolat que hi havia el passat divendres 19 de gener al migdia. Imatge captada des de la plaça Murada.