Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 de gener del 2018

Diumenge 31 de desembre: última garbinada de l'any 2017 i màximes de 20 ºC

Cintes de color groc dansant amb el vent de garbí al passeig del Mar de Palamós, el passat diumenge 31 de desembre.

El passat diumenge 31 de desembre, ens va portar la darrera garbinada de l'any 2017. L'acostament d'un sistema frontal molt desgastat (l'enèssim que ens ha visitat en els darrers mesos), va generar un reforç important del vent de garbí o llebeig a la badia de Palamós.
El vent de component SO i S, va assolir una velocitat mitjana de 15-20 km/h, entre les onze del matí i quarts de vuit del vespre, ratxa màxima 47 km/h al centre el barri vell.
La coincidència d'aquestes bones condicions per practicar surf d'estel (kitesurf) i el fet que era un dia festiu per molta gent, va portar nombrosos practicants d'aquesta disciplina esportiva a la badia palamosina. Una vegada més es va poder veure un grat espectacle, degut a les acrobàcies i els múltiples colors que presenten els estels utilitzats per impulsar la planxa.

Un altre dels símptomes recurrents que ens indicaven l'acostament del front fred, va ser l'aparició de nombroses franges de núvols alts i mitgencs, combinats amb abundants esteles de condensació generades pel trànsit aeri.
Així mateix, la presència dels núvols prims provocà un petit ascens de la temperatura mínima, a més, per segona jornada consecutiva es van superar els 20 ºC de màxima cap a l'interior de la comarca.

Surf d'estel i núvols prims, el passat diumenge 31 de desembre a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 31 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 6,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb bundants núvols alts i mitgencs., al matí es van apreciar de 4/8 a 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, sortida de sol acolorida., a la tarda es van observar de 5/8 a 6/8 Ci, Cs, Ac i esteles d'avions.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h va bufar vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 47 km/h S.
Estat de la mar amb marejol al matí, i maror a partir del migdia., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El vent de garbí va aixecar maror a la badia de Palamós, el passat diumenge a la tarda.

Practicants de surf d'estel i núvols prims, amb moltes esteles dels avions, el passat diumenge 31 de desembre a la tarda.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 31 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,9 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5 ºC i a Monells va descendir 1,3 ºC. L'excepció es produeix a Torroella de Montgrí, on la màxima fou 0,2 ºC més elevada.
A Palamós la màxima descendí 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 20,8 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,6 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va anar cap amunt.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 1,9 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,7 ºC i a Monells també ascendí 1,7 ºC.
A Palamós va ascendir 0,8 ºC.
Els -0,1 ºC que hi van haver a Monells i a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 31 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,4 ºC (0,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,4 ºC (-0,1 ºC)., Monells 20,4 ºC (-0,1 ºC)., Torroella de Montgrí 20,2 ºC (0,6 ºC)., Castell d'Aro 17,9 ºC (4,1 ºC).

7 fotos més de la garbinada del passat diumenge 31 de desembre