Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de novembre del 2018

Dijous 22 de novembre: la fred s'apodera de les nits i matinades

Fum d'una crema agrícola estancat a prop del terra, el passat dijous 22 de novembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

El passat dijous 22 de novembre, el cel estrellat, la manca de vent que vàrem tenir durant la matinada i l'augment de la pressió en superfície, crearen una capa d'inversió tèrmica a prop del sòl. Això va provocar que l'aire fred quedés acumulat al fons de les valls i a les zones planeres. Aquesta circumstància ens va portar una temperatura mínima més freda que la del dia anterior.
Les mínimes més baixes van deixar-nos uns valors d'hivern, amb tan sols 2,7 ºC a Monells, 3,5 ºC a La Tallada d'Empordà o 3,8 ºC a La Bisbal d'Empordà.
A Palamós la fred també es va fer sentir de valent, amb només 6,7 ºC de mínima al Passeig del Mar i 8,0 ºC al nucli antic de Palamós.
S'ha de destacar que la temperatura mínima habitualment sol ser més baixa a l'estació meteorològica ubicada al Passeig del Mar, ja que aquesta estació es troba a prop de la desembocadura de la riera Aubi. Cal recordar que l'aire fred es canalitza a través dels cursos fluvials.

Així mateix, un dels fenòmens més visuals que ens indiquen la presència d'inversió tèrmica, manca de vent i estancament d'aire fred a prop del sòl, és el fet que les columnes de fum de les cremes agrícoles, en comptes de pujar cap amunt i dissipar-se, es queda estancat a poca distància del terra i forma una capa paral·lela, tal com podeu veure a la imatge que obre aquest post.

Mapa de la temperatura superficial de l'aigua del mar del passat dijous 22 de novembre. Podem veure que a la badia de Palamós l'aigua del mar es troba entre els 16 i 17 ºC. La menor insolació i la fred que ens afecta durant les nits i matinades, va fent baixar la temperatura de l'aigua del mar de forma lenta, però progressiva.

Més dades meteorològiques del passat dijous 22 de novembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 16,9 ºC (17,6 ºC al passeig del Mar), mínima 8,0 ºC (6,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 6/8 Ac i As., al migdia van veure's de 4/8 a 6/8 Ac i As.,  a la tarda hi van haver de 6/8 a 7/8 Ci, As i Ac.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:30h bufà vent del S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'observà vent del S, SSO, SO i OSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi va haver vent del SO, OSO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 29 km/h S.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons del S, ones de 0,5 metres., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 67 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat el passat dijous 22 de novembre a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 22 de novembre al Baix Empordà, es veu com va experimentar un ascens més o menys important respecte el dimecres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 2,8 ºC respecte el dia anterior, a Monells pujà 2,5 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,4 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la màxima descendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 19,1 ºC registrats a Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments a la baixa a tot arreu, respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 2,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,8 ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,2 ºC.
A Palamós descendí 1,5 ºC.
Els 2,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 22 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,1 ºC (5,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,7 ºC (3,8 ºC)., Monells 17,3 ºC (2,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0 ºC (3,5 ºC)., Torroella de Montgrí 16,6 ºC (4,6 ºC).