Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de novembre del 2018

Dissabte 3 de novembre: temperatura màxima de 20 ºC, però la tarda s'ennuvola

Cel ennuvolat per una capa grisa i uniforme de núvols estratocúmuls que deixaven alguna roina, el passat dissabte 3 de novembre a la tarda.

El passat dissabte 3 de novembre vàrem tenir un dia dividit en dues parts ben diferenciades, amb un matí assolellat, però amb una tarda ennuvolada.
L'estabilitat atmosfèrica va garantir-nos un temps dominat pel sol fins al migdia., aquest fet, unit a la presència d'una massa d'aire menys freda que la del dia anterior, amb isotermes de 5,9 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h (divendres hi havien 3,5 ºC a 850 hPa), va permetre que la temperatura màxima experimentés un cert ascens a la major part de la comarca baix-empordanesa.
Els valors de temperatura més elevats van assolir 20,5 ºC a Castell d'Aro, 20,1 ºC al passeig del Mar de Palamós, 19,6 ºC a Sobrestany, 19,4 ºC a Torroella de Montgrí i 19,3 ºC a Calonge. No obstant això, el cel ras que hi va haver durant la matinada, va facilitar que la temperatura mínima fos una mica més baixa que la del dia abans, sobretot en els indrets on va parar el vent, situats majoritàriament a l'interior de la comarca.
Per exemple, veiem com a Monells es van veure afectats per una mínima de només 3,2 ºC (el divendres havien tingut 4,4 ºC).
Contradint la norma general, la temperatura mínima de Palamós va ser 1,2 ºC més alta respecte el dia anterior, degut a l'efecte del vent (divendres 11,1 ºC i dissabte 12,3 ºC).

Pel que fa a l'estat del cel, es va poder observar un ràpid augment nuvolós a partir del migdia-primeres hores de la tarda, fins a deixar el cel gairebé tapat del tot durant la tarda.
La pertorbació que hi havia a Itàlia va enviar-nos un front molt desgastat que entrà pel golf de Lleó i afectà de resquitlló l'Empordà. Això va deixar-nos una capa gris i uniforme de núvols estratocúmuls que arrivaren a deixar alguna roina inapreciable.
A part de les quatre gotes que en prou feines mullaren el terra, la presència de roina o virga, els núvols baixos i uns escletxa en la nuvolositat cap a l'horitzó oest i sud-oest, van fer que el cel adoptés un to vermellós molt bonic durant la posta de sol.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 3 de novembre a les 16:48h. Veiem alguna roina al damunt de Palamós i en altres punts de l'Empordà.

Posta de sol del passat dissabte 3 de novembre amb cel tapat i cel rogenc. Font: http://palamos.cam 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 3 de novembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,3 ºC (20,1 ºC al passeig del Mar i 18,3 ºC a La Fosca), mínima 12,3 ºC (11,4 ºC a La Fosca i 11,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: a primera hora del matí cel serè., al llarg del matí s'observaren de 0/8 a 4/8 Ac i As, alguns núvols lenticulars., al migdia-primeres hores de la tarda van veure's de 3/8 a 5/8 Ac i As, a més de 4/8 a 6/8 Sc i St., avançada la tarda cel ennuvolat, amb de 6/8 a 7/8 Sc i St, roina inapreciable i virga, posta de sol rogenca.
Vent: fins les 09:00h s'observà vent del NO, NNO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNO, N i ONO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del NO, ONO i O, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h (44 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h i de 1,99 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,72 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 66%, mínima 38%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls lenticulars observats el passat dissabte 3 de novembre al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Posta de sol del passat dissabte 3 de novembre amb cel tapat i cel rogenc. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 3 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb poca intencionalitat respecte el divendres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 1,7 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 1,0 ºC i a Monells va pujar 0,8 ºC.
A Palamós pujà 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 20,5 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,8 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va tenir comportaments a la baixa, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 2,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,5 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,3 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció a la norma, ja que la mínima fou 1,2 ºC més alta.
Els 3,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 3 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,5 ºC (5,4 ºC)., Torroella de Montgrí 19,4 ºC (5,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,1 ºC (4,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,0 ºC (4,7 ºC)., Monells 18,1 ºC (3,2 ºC).