Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de gener del 2019

Dijous 10 de gener: tramuntanada freda

Les Illes Formigues rebent l'embat de les onades aixecades per la tramuntana, el passat dijous 10 de gener al migdia. 

El passat dijous 10 de gener vàrem tenir un dia de rigurós hivern, amb una marcada sensació de fred, degut a la combinació entre l'important descens del termòmetre experimentat i la presència de tramuntana intensa que deixà una ratxa màxima de 76 km/h a Palamós.
L'arribada d'una llengua d'aire fred polar continental fins al Mediterrani Occidental i Central, va fer que l'hivern es presentés amb molta contundència fins a la Costa Brava.
Segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, es detectaren isotermes de -3 ºC a 850 hPa, a més, els models numèrics ens indicaven que a l'Empordà la massa d'aire encara era més freda a uns 1500 metres, amb isotermes de -6 ºC.
La unió entre l'aire fred polar continental i la presència de tramuntana intensa agreujaren la sensació de fred. Per exemple, com que a Palamós vàrem tenir una temperatura màxima de 8 ºC i la tramuntana arribava fins a 30 km/h de mitjana, la temperatura de sensació era de només 4 ºC al migdia.
Així mateix, podem constatar que la baixada de temperatura més forta va esdevenir a Monells. Si el dimecres van arribar a tenir 14,6 ºC de màxima, el dijous es van quedar amb només 8,1 ºC, amb la qual cosa el mercuri descendí 6,5 ºC entre un dia i l'altre. D'altre banda, veiem que a Monells també hi va haver un fort descens de la temperatura mínima respecte el dia anterior, amb tan sols -3,7 ºC. Cal tenir present que aquesta població travessada pel riu Rissec queda una mica resguardada del vent.
D'altre banda, la temperatura mínima va ser més alta a la resta de poblacions de la comarca per efecte del vent. Això va fer que la segona mínima més baixa fossin els -0,2 ºC de La Bisbal d'Empordà.

En un altre ordre de coses, tal com sol succeir quan el vent bufa de terra cap a mar, la tramuntanada va aixecar un fort onatge mar endins, amb nombrosos blancalls, però arran de costa tan sols s'observà mar arrissada o marejol, especialment a la meitat sud del litoral palamosí, entre la badia de Palamós i Castell. No obstant això, en el sector de Cala Estreta va arribar una marcada mar de fons, amb maror, a més, les illes Formigues es veien afectades pel fort onatge que hi havia a poca distància de la costa.
Al davant del cap de Begur es va enregistrar una alçada màxima de l'onatge de 8,2 metres a les 12:00h i un alçada mitjana de 4,45 metres a les 08:00h. 

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dijous 10 de gener a les 13:00h. Veiem l'entrada d'una llengua d'aire fred polar continental que portà isotermes de -3 ºC a Barcelona i isotermes de -6 ºC a la Costa Brava.

Ratxes màximes de vent del nord enregistrades a l'Empordà el passat dijous 10 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 118 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 118 km/h., Sant Climent Sescebes 87 km/h., Navata 83 km/h., Figueres 81 km/h., Roses 78 km/h., Bellcaire d'Empordà 74 km/h., Verges 72 km/h.

Mar de fons a Cala Estreta i alguns núvols baixos, el passat dijous 10 de gener al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 10 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 8,2 ºC (8,9 ºC al passeig del Mar i 8,2 ºC a La Fosca), mínima 5,3 ºC (4,9 ºC al passeig del Mar i 5,1 ºC a La Fosca).
Temps assolellat, amb alguns núvols baixos decoratius empesos pel vent, siguent més destacats al damunt de la mar que no pas en terra., al matí es van veure de 0/8 a 3/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 2/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del N i NNO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h bufà vent del N i NNO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del N i NNO, a 20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 76 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol entre la badia de Palamós i Castell, però maror al sector de Cala Estreta, mar de fons del NNE i mar de vent del N, onatge més fort a poca distància de la costa i nombrosos blancalls., mar endins hi havia mar brava (onatge sig. de 4,45 metres a la 08:00h davant del cap de Begur, de 4,34 metres a les 12:00h i de 4,22 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,2 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 56 %, mínima 41 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Onades impactant contra les Illes Formigues, el passat dijous 10 de gener al migdia.

La tramuntana dibuixà aquestes boniques ondulacions sobre la sorra de la platja de Castell. Tècnicament s'anomenen ripple-marks.

Mar de fons a Cala Estreta el passat dijous 10 de gener al migdia. Al fons veiem la famosa barraca de pescadors, element patrimonial sota protecció.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 10 de gener al Baix Empordà, es veu com va experimentar una baixada més o menys important en totes les poblacions, respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 6,5 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 5,7 ºC i a Castell d'Aro va descendir 5,4 ºC.
A Palamós la màxima descendí 5,6 ºC.
En aquest sentit, els 9,5 ºC registrats a Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 7,7 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar amb major o menor intensitat a gairebé tots els llocs, respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 4,2 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí també pujà 4,2 ºC i a Castell d'Aro ascendí 2,5 ºC. A Monells hi va haver una excepció, amb una mínima 2,4 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 0,9 ºC.
Els -3,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,3 ºC de Palamós i de Palafrugell es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 10 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,5 ºC (3,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,7 ºC (-0,2 ºC)., Torroella de Montgrí 8,4 ºC (4,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 8,2 ºC (3,8 ºC)., Monells 8,1 ºC (-3,7 ºC).

Més fotos del passat dijous 10 de gener