Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de gener del 2019

El nucli antic de Riga, un lloc on perdre's


Tal com us vaig comentar en un anterior article dedicat a la ciutat de Riga, en el seu nucli antic també hi podem veure varis exemples d'autèntiques joies de l'arquitectura, principalment en estil art nouveau, tot i que també veurem altres estils.
Com a testimoni mut dels esdeveniments bèl·lics esdevinguts en aquest indret, cal destacar que en algun edifici encara s'hi poden veure els efectes de la metralla derivada de les explosions i dels dispars que hi van haver durant la II Guerra Mundial.
Curiosament, a la capital de Letònia, Riga, igual com passa a la ciutat de Bremen (Alemanya) també hi trobem un monument (anomenat, en letó, Brēmenes muzikant) dedicat al conte dels Músics de Bremen, dels germans Grimm.
L'explicació de la presència d'aquest monument és senzilla: Riga va ser fundada el 1201 per un alt càrrec eclesiàstic procedent de Bremen, Albrecht (Alberto) von Buxthoeven (Bexhövede, Baixa Saxònia, 1165 - Riga, 1229), el qual va ser el primer bisbe de Livònia. A l'any següent va fundar l'orde militar dels "Fratres militiae Christi", més coneguts com a "Germans de l'Espasa" o "Cavallers Portadors d'Espases", els quals van ser decisius en les anomenades Croades del Nord per a la cristianització dels pobles pagans del Bàltic oriental.

El monument que trobem en el nucli medieval de Riga (Vecriga), al costat de l'absis de l'església de Sant Pere, obra de l'escultora Krista Baumgaertel, va ser un regal que la ciutat de Bremen va fer, el 1990, a la comunitat wesfaliana que agermana la capital letona amb la ciutat alemanya d'Ense (Westfàlia del Nord).

Si parem atenció a tots el detalls, en el nucli antic de Riga també hi podem veure diversos símbols maçònics, com per exemple l'esquadra i el compàs.
Finalment, la darrera fotografia ens mostra el magnífic edifici de l'Òpera Nacional de Letònia il·luminat de nit, el qual, tot i no trobar-se en el nucli antic pròpiament dit, es situa a prop.