Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de gener del 2019

Divendres 11 de gener: la temperatura màxima remunta, però amb -5 ºC de mínima a Monells

Altocúmuls lenticulars vistos des de Romanyà de la Selva, mirant cap al sector del Puig d'Arques, el passat divendes 11 de gener a la tarda.

El passat divendres 11 de gener es va enregistrar la temperatura mínima més baixa del present hivern 2018-2019, a l'interior del Baix Empordà.
Una vegada més, el mercuri es va desplomar a la població de Monells i no va deixar-nos indiferents, ja que la mínima va assenyalar -5 ºC.
Tal com heu pogut comprobar de forma recurrent, en aquest indret de la nostra comarca s'hi sol donar la temperatura mínima més baixa, sobretot quan es donen situacions de vent en altres indrets.
Durant la matinada del passat divendres, tot i que la tramuntana encara es feia sentir a la major part de la comarca baix-empordanesa i impedia que el termòmetre pogués baixar amb més força, a Monells el vent era molt menys intens i fins i tot absent. Aquesta circumstància, el cel ras i el fet que l'aire fred que baixa de les Gavarres es canalitza a través del riu Rissec, expliquen que la temperatura més baixa de la nostra comarca tingués lloc en aquest punt de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), del Servei Meteorològic de Catalunya.
A la resta d'estacions de la XEMA ubicades al Baix Empordà, només hi van haver febles gelades a Castell d'Aro i a La Bisbal d'Empordà, amb -0,6 º C i -0,2 ºC respectivament.

D'altre banda, tot i que la temperatura mínima baixés amb més o menys empenta a tot arreu, la temperatura màxima va ser entre dos i tres graus centígrads més alta que la del dijous, degut al temps assolellat, a una disminució de la força del vent fred i a l'entrada d'una massa d'aire menys freda que l'observada el dijous. En aquest sentit, veiem que els models numèrics assenyalaven isos de -4 ºC a 850 hPa a sobre la Costa Brava (el dijous hi havien isos de -6 ºC).

Vista panoràmica captada el passat divendres 11 de gener al migdia des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Més dades meteorològiques del passat divendres 11 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 11,0 ºC (11,9 ºC al passeig del Mar i 11,1 ºC a La Fosca), mínima 4,7 ºC (4,4 ºC al passeig del Mar i 4,5 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí van aparèixer de 0/8 a 2/8 Cu, a més de 1/8 a 3/8 Ci, Cc i Ac lenticulars., a la tarda s'observaren de 1/8 a 2/8 Ac lenticulars, sobretot mirant cap als horitzons N, NO i O. Cap a la llunyania, mirant en direcció nord-est, també s'observaren algunes línies de cúmuls.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h s'observà vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi hagué vent del N, NNO i NNE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h s'aprecià vent del NNO, NO i O, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 56 km/h NNO (60 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol, maror a poca distància i molts blancalls., mar endins hi havia de mar brava a maregassa (onatge sig. de 4,34 metres a la 01:00h davant del cap de Begur, de 3,75 metres a les 07:00h, de 3,87 metres a les 12:00h, de 3,4 metres a les 18:00h i de 3,52 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,58 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 52 %, mínima 18 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls lenticulars observats el passat divendres 11 de gener al migdia. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Altocúmuls lenticulars observats el passat divendres 11 de gener al migdia. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 11 de gener al Baix Empordà, es veu com va pujar amb més o menys força a tots els llocs, respecte el dijous.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va ascendir 3,2 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 2,9 ºC i a Castell d'Aro ascendí 2,6 ºC.
A Palamós va pujar 2,8 ºC.
En aquest sentit, els 12,1 ºC enregistrats a Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,1 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens més o menys marcat a gairebé totes les estacions meteorològiques, respecte el dijous.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 3,9 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 2,7 ºC i a Monells descendí 1,1 ºC. A La Bisbal d'Empordà hi va haver una excepció, amb una mínima igual a la del dia abans.
A Palamós la mínima va descendir 0,6 ºC.
Els -4,8 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,7 ºC de Verges i de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 11 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,1 ºC (-0,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,9 ºC (-0,2 ºC)., Monells 11,0 ºC (-4,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 10,8 ºC (1,1 ºC)., Torroella de Montgrí 10,5 ºC (4,3 ºC).

Més fotos dels altocúmuls lenticulars que es van veure el passat divendres 11 de gener