Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 de gener del 2019

Dijous 3 de gener: els ametllers comencen a florir i desafien l'hivern

Ametller florit observat el passat dijous 3 de gener al migdia.

Un any més, els ametllers semblen voler desafiar l'hivern. La temperatura poc freda o més càlida del normal per l'època de l'any i el temps assolellat que hem tingut en les darreres setmanes, ha facilitat que ja es puguin veure els primers ametllers florits o que estan a punt de fer-ho, a la vila palamosina i a poblacions veïnes, com per exemple a Calonge.
Segons el temps que hagi fet, durant la primera quinzena de gener o la segona quinzena, i fins i tot a finals de desembre, sempre solen aparèixer els primeres ametllers florits a prop de la costa, lluny de les gelades que hi han a l'interior.
Tot i que la floració espectacular de l'ametller sembla que vulgui riure's de la fred hivernal, cal tenir present que les seves flors són capaces d'aguantar una temperatura de fins a -2,7 ºC. En aquest sentit, us recomano el següent article on s'explica perquè l'ametller floreix tan aviat.
A continuació podeu llegir un escrit del prolífic escriptor Joan Maragall dedicat als ametllers.

La lliçó dels ametllers (1904)

"Aquest mes lo bonic són els ametllers que floreixen. Hi ha un esbojarrament d’innocència en el florir d’aquests arbres. Són valents, com hi ha món! Sembla que no sàpiguen lo que es fan. Només que tenen pressa per florir i, au! a florir.

No s’atenen a lo que és i a lo que ha d’ésser. No pensen en lo lluny que és encara la primavera, ni amb els freds que encara esperen. No tenen compte a fullar primer, tastant els aires. Sinó que es veu que a mig primer son se desperten amb la gran frisança de florir, i sense escoltar ordre ni consell, se llencen alegrement a lo que el cor els demana […].

I un dematí de gener sortiu enfredolicats a la finestra, veiam si neva, i us trobeu amb la florida estesa dels ametllers que riuen! I aquella rialla vos pren, i rieu amb ells. Vos rieu del fred, i de tot l’hivern, i de la neu que vinga, i de la mort que espera. Però no amb el riure amargat del cansat de viure, […] sinó amb el riure lluminós d’innocent, per qui la paraula mort no té cap sentit […].

L’ametller és esplèndid: llença les flors al fred sense comptar lo que n’esdevinga; i amb una anyada ensopegada en paga deu de perdudes. Perquè la flor de l’anhel és molt fecunda.

Jo, de l’ametller ne diria l’arbre de la llibertat; i en plantaria un a cada casa per ensenyança. I els nostres fills naixerien lliures, i les nostres filles deslliuradores d’esclaus: dels esclaus de l’ordre, dels esclaus de la prudència, dels esclaus de la mort."

Ametller florit observat el passat dijous 3 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem les dades estrictament meteorològiques esdevingudes el passat dijous 3 de gener, podem constatar que el dia radiant que vàrem tenir no va impedir que la temperatura fos més baixa que la del jorn anterior.
Tot i que el cel es va presentar asserenat, a uns 1500 metres d'altura va entrar una massa d'aire més freda. Si el dimecres hi havien isotermes de 11,3 ºC a 850 hPa, el dijous arribaren isotermes de 3,4 ºC  a la mateixa alçada, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, a més, el radiosondatge de Nimes detectà isotermes de 2,9 ºC a 850 hPa.
Això va provocar que la tramuntana o el provences arribés força fresc. La temperatura màxima de Palamós va notar l'efecte de l'aire més fred, i aquesta va ser 3,4 ºC més baixa que la del dia abans (dimecres 17,3 ºC i dijous 13,9 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, podem comprobar que aquesta també va ser més baixa que la del dimecres, sobretot cap a l'interior de la comarca. L'entrada d'aire fred i el cel serè van fer que la mínima devallés per sota dels zero graus centígrads en els indrets arrecerats del vent imperant
La mínima va ser plenament hivernal, amb -2,3 ºC a Monells, -1,6 ºC a La Bisbal d'Empordà i -1,3 ºC a La Tallada d'Empordà.

Així mateix, encara que el vent bufava de terra cap a mar i no era gaire intens, amb una ratxa màxima de només 42 km/h, s'aprecià una marcada mar de fons del NNE, amb maror, ones d'un metre d'alçada. Mar endins s'observà una alteració marítima més destacable, amb blancalls a la llunyania.
De fet, la boia situada a 19 milles del cap de Begur detectà una alçada significant de l'onatge de 3,16 metres a les 08:00h i una alçada màxima de 6,88 metres a les 02:00h.

Mar de fons observada a la Cala dels Pots, el passat dijous 3 de gener al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dijous 3 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,9 ºC (15,8 ºC al passeig del Mar i 13,2 ºC a La Fosca), mínima 4,1 ºC (3,3 ºC al passeig del Mar i 3,3 ºC a La Fosca).
Temps assolellat, cel ras.
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana, marcades fluctuacions d'intensitat, a estones parava i a estones engegava., a partir de llavors vent del NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent del S, SSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'observà vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 42 km/h N.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del NNE i mar de vent del N, blancalls mar endins., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,98 metres a la 01:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 08:00h, de 2,58 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,88 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1029 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 74 %, mínima 30 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè i margarides grogues (Euryops pectinatus) ben florides en primer pla, el passat dijous 3 de gener al migdia. 

Ametller florit i algunes ametlles que encara aguanten, el passat dijous 3 de gener.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 3 de gener al Baix Empordà, es veu com va experimentar una baixada més o menys important respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 3,2 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 2,4 ºC i a Monells va descendir 2,1 ºC.
A Palamós la màxima descendí 3,4 ºC.
En aquest sentit, els 15,5 ºC registrats a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,2 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima també va baixar amb major o menor intensitat a gairebé tots els llocs, respecte el dimecres.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,8 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 2,1 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,8 ºC. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, amb una mínima 1,4 ºC més alta.
A Palamós va baixar 0,4 ºC.
Els -2,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Sobrestany es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 3 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,2 ºC (-1,6 ºC)., Castell d'Aro 15,0 ºC (0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 14,6 ºC (1,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,5 ºC (-1,3 ºC)., Monells 14,4 ºC (-2,3 ºC).

Més fotos del passat dijous 3 de gener