Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 d’agost del 2019

Dissabte 24 d'agost: monotonia estiuenca, poc vent i temperatura màxima més alta

Temps assolellat, mar arrissada i nombrosos banyistes a la cala del Pi (Platja d'Aro), el passat dissabte 24 d'agost a primeres hores de la tarda.

El passat dissabte 24 d'agost vàrem patir els efectes de la monotonia estiuenca.
L'absència de fenòmens meteorològics destacats, va ser el denominador comú d'aquella jornada en el nostre sector costaner.
Com podeu veure a la foto superior, el temps assolellat, la falta d'onatge i la gran afluència de visitants que hi sol haver en aquestes dates, va omplir les cales de la Costa Brava Centre. En aquest cas, veiem la bonica cala del Pi, situada al municipi de Castell-Platja d'Aro.
La presència d'una mena de pantà baromètric, caracteritzat per la manca d'isòbares, va provocar que el vent fos molt feble, amb predomini del component est i sud-est al matí (el típic vent foranell) i vent de component sud, sud-oest i sud-est a la tarda.
La ratxa màxima de vent va enregistrar un valor anecdòtic de 18 km/h, a més a més, tampoc hi havia mar de fons. Això va deixar-nos una mar molt plàcida, amb mar arrissada i una bona transparència de l'aigua.

D'altra banda, el temps assolellat, l'entrada de vent de component sud i la presència d'una massa d'aire un xic més càlida a 1.500 metres, va desencadenar un lleu ascens del mercuri respecte el dia anterior.
En aquest sentit, veiem que el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h va assenyalar que hi havien isotermes de 16,4 ºC a 850 hPa, quan el dia abans hi havien hagut isos de 15,3 ºC.
En superfície, aquesta circumstància va deixar 32,4 ºC de temperatura màxima a La Bisbal  d'Empordà, 32,2 ºC a Monells, 31,3 ºC a Les Olives i també 31,3 ºC a Sobrestany.

Pel que fa a la temperatura nocturna, el cel asserenat i la manca de vent facilitaren que el termòmetre pogués baixar amb alegria. Un cop més, es va poder gaudir d'una nit i una matinada força fresques a l'interior de la comarca, amb 14,9 ºC de mínima a Monells, 15,0 ºC a La Tallada d'Empordà i 15,1 ºC a La Bisbal d'Empordà.
Malauradament, encara hi van haver dos punts que enregistraren una nit tropical, amb 20,1 ºC a Palamós (nucli antic) i 20,0 ºC a Palafrugell-Estadi.

Mapa de pressió en superfície del passat dissabte 24 d'agost. Veiem l'absència d'isòbares a la nostra àrea geogràfica.

Núvols abundants el passat dissabte 24 d'agost al vespre. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dissabte 24 d'agost del 2019 a Palamós., temperatura màxima 26,4 ºC (29,2 ºC al passeig del Mar i 26,4 ºC a La Fosca), mínima 20,1 ºC (19,4 ºC al passeig del Mar i 18,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observà cel ras., al migdia, a la nostra vertical continuà el cel asserenat, però a l'horitzó nord-oest s'observaren grans cúmuls., a la tarda hi va haver cel ras, però amb el pas de les hores van anar apareixent núvols baixos per l'interior, amb de 0/8 a 6/8 Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del ESE, E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h hi va haver vent de direcció E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vàrem tenir vent de direcció SE, S i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h s'observà vent del S, SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h va bufar vent del SO i SSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 18 km/h ESE.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1016 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 66 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, mar arrissada i nombrosos banyistes a la cala del Pi (Platja d'Aro), el passat dissabte 24 d'agost a primeres hores de la tarda.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 24 d'agost al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar amb més o menys empenta a gairebé tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,8 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,7 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,5 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una màxima 0,7 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 32,4 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,4 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va enregistrar comportaments dispars, segons l'estació meteorològica que mirem., a més, els canvis van ser poc destacables.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,1 ºC respecte el dia abans i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,7 ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí hi hagué una mínima 0,4 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,3 ºC.
A Palamós descendí 0,2 ºC.
Els 14,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 24 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 32,4 ºC (15,1 ºC)., Monells 32,2 ºC (14,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,9 ºC (15,0 ºC)., Torroella de Montgrí 30,4 ºC (15,6 ºC)., Castell d'Aro 29,2 ºC (16,4 ºC).

Núvols abundants el passat dissabte 24 d'agost a darreres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)