Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 d’agost del 2019

Divendres 16 d'agost: puja la temperatura mínima, bandera groga a la platja Gran i superbòlid

Bandera groga a la platja Gran de Palamós, a causa de la garbinada que vàrem tenir del passat divendres 16 d'agost.

Els núvols baixos que es van formar el dia anterior, van continuar tapant el cel durant la nit del dijous, la matinada del divendres 16 d'agost i una part del matí.
Això va impedir la pèrdua de calor per radiació, amb la qual cosa la temperatura mínima va ser clarament més alta que l'enregistrada el dia abans.
A Palamós (nucli antic) va retornar la nit tropical, amb una mínima 2,3 ºC més elevada (dijous 19,6 ºC i divendres 21,9 ºC). A Palamós-La Fosca van tenir una mínima de 21,4 ºC i a Palamós-Passeig del Mar 20,0 ºC.
Cal destacar que totes les estacions de Meteoclimatic ubicades al Baix Empordà van detectar una nit tropical, excepte a Sobrestany, indret on tingueren 19,9 ºC. Pel que fa a la XEMA, cap de les estacions va enregistrar una mínima de 20 ºC o superior, però en alguns llocs s'hi van acostar, amb 19,5 ºC a Castell d'Aro i 19,0 ºC a La Tallada d'Empordà.

En relació a la temperatura màxima, podem comprobar que la imposició del temps assolellat a partir de mig matí-migdia i l'entrada de garbí reescalfat a l'interior de la comarca, va ocasionar un ascens del mercuri respecte el dia anterior, en nombroses poblacions. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir una màxima 2,9 ºC més alta (dijous 28,8 ºC i divendres 31,7 ºC).
A Palamós, el fet que el vent de garbí entrés un xic tard, a partir de les 13:30h, va permetre que la temperatura màxima també fos més alta que la del dijous (dijous 25,2 ºC i divendres 26,4 ºC).

Parlant del garbí, cal remarcar que aquest va bufar de forma persistent, a uns 15-20 km/h de mitjana,  entre les 13:30h i les 16:30h, ratxa màxima 40 km/h. Això va aixecar tràngol a la badia palamosina i es va posar la bandera groga a la platja Gran.
Recodem que quan hi ha hissada la bandera groga cal tenir precaució a l'hora de banyar-se. La bandera groga s'ha de posar en les següents situacions:
Quan es formen onades que poden causar problemes als usuaris, amb una alçada d'un metre i mig.
Quan hi ha corrents mitjanament forts.
Quan hi ha tempesta o fenòmens meteorològics que dificulten la vigilància dels usuaris.
Quan hi ha brutícia o taques a l'aigua.
Quan la sorra està en mal estat.
Quan hi ha meduses o altres animals marins lesius.
Quan es donen altres situacions que suposen un risc moderat per als usuaris.

El superbòlid vist de Sant Antoni de Calonge. També veiem la Lluna plena. Font: manel67 twitter.

Finalment, la jornada ens va portar un espectacle sorpresa cap a dos quarts d'onze de la nit.
A part de la llum que ens deixava la Lluna plena, la badia palamosina també es va veure il·luminada per l'entrada d'un  superbòlid a l'atmosfera de la Terra.
El superbòlid va cridar molt l'atenció i el telèfon d'emergències 112 va rebre un total de 55 trucades de diversos municipis (des de Cadaqués fins a l'Ametlla de Mar, passant per Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Barcelona i Sant Antoni de Calonge).

Tot i que podia semblar que es tractava d'un meteorit o una estrella fugaç, els experts van confirmar que era un superbòlid, un cos format per matèria còsmica que, per la seva mida, es pot observar a ull nu i travessa l'atmosfera a gran velocitat. El rastre persistent que va deixar al cel durant uns segons va ser fotografiat per diversos aficionats i va tenir una lluminositat superior a la de la Lluna plena. Es creu que aquest superbòlid estava associat a la pluja d'estels dels Perseids d'enguany.
A part de la Costa Brava, també es va observar des d'altres punts del Mediterrani, com per exemple el País Valencià, Mallorca, Còrsega o Sardenya.

Vídeo del superbòlid vist des de Sardenya. 

Bandera groga a la platja Gran, algun núvol baix i el creuer Marella Discovery 2 atracat al port de Palamós, el passat divendres 16 d'agost al migdia. Vegeu notícia de Ràdio Palamós 

Més dades meteorològiques del passat divendres 16 d'agost del 2019 a Palamós., temperatura màxima 26,4 ºC (26,8 ºC al passeig del Mar i 26,3 ºC a La Fosca), mínima 21,9 ºC (20,0 ºC al passeig del Mar i 21,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primeres hores del matí vàrem tenir el cel ennuvolat i una mica amenaçador, amb de 6/8 a 8/8 Cu i Sc., al matí-migdia s'obriren grans clarianes, amb de 2/8 a 5/8 Cu, Sc i St., a la tarda van quedar de 1/8 a 3/8 Sc i St, a més de 0/8 a 2/8 Ci.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h s'observà vent del SE i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vàrem tenir vent del S, SSO, SSE i SO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del S, SSO i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del SSE, SE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 37 km/h S (40 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol o maror, nombrosos blancalls., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 02:00h al davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 08:00h, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a la platja Gran, garbinada, algun núvol baix i el creuer Marella Discovery 2 atracat al port de Palamós, el passat divendres 16 d'agost al migdia.

Bandera groga a la platja Gran, algun núvol baix i el creuer Marella Discovery 2 atracat al port de Palamós, el passat divendres 16 d'agost al migdia.

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 16 d'agost al Baix Empordà, es veu que va tenir comportaments dispars, segons l'indret que analitzem, respecte el dijous.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà tingueren una màxima 2,9 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,7 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 0,5 ºC i a Torroella de Montgrí també baixà 0,5 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 1,2 ºC més alta.
Així doncs, els 31,8 ºC enregistrats a Les Olives van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 26,2 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un ascens més o menys marcat a tot arreu, respecte el dia anterior.
A La Tallada d'Empordà la mínima fou 3,8 ºC més alta que la del dijous, a Castell d'Aro va ascendir 3,1 ºC i a Monells pujà 2,9 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 2,3 ºC més alta.
La mínima més baixa comarcal foren els 17,8 ºC de Monells, per contra, els 21,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 16 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,7 ºC (18,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 31,0 ºC (19,0 ºC)., Monells 30,4 ºC (17,8 ºC)., Castell d'Aro 28,1 ºC (19,5 ºC)., Torroella de Montgrí 27,9 ºC (18,9 ºC).

Més fotos del passat divendres 16 d'agost