Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 d’agost del 2019

Diumenge 4 d'agost: temperatura sense grans canvis i encluses de tempesta a la tarda

Núvols mitgencs provinents d'una enclusa de tempesta i el massís de l'Ardenya al fons de la imatge, el passat diumenge 4 d'agost a la tarda. Imatge captada des del castell de Solius (Santa Cristina d'Aro)

El passat diumenge 4 d'agost vàrem tenir una situació meteorològia molt similar a l'observada el dia anterior, almenys a la nostra zona.
Per segon dia consecutiu, la presència d'un lleuger flux de component est i sud-est en superfície, va evitar que la temperatura màxima es desboqués cap amunt. No obstant això, la calor va tornar a ser molt intensa, de plena canícula, amb 34,1 ºC de màxima a Sobrestany, 33,9 ºC a Les Olives, 33,6 ºC a Monells, 32,6 ºC a Bellcaire d'Empordà i 31,9 ºC a La Tallada d'Empordà.
D'altra banda, tot i que el mercuri no va pujar tant a Palamós, a la nostra vila queia un sol que estellava les pedres i la humitat va ser molt elevada, amb un màxim d'humitat relativa del 89 % a la zona del Passeig del Mar. La unió entre la gran humitat i una temperatura màxima de 31,2 ºC assolida en aquest punt de Palamós, va donar una temperatura de xafogor al voltant dels 40 ºC a les hores centrals de la jornada.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va pujar lleugerament a tota la comarca, respecte el dissabte, la qual cosa va extendre la nit tropical a diverses poblacions. Malauradament, la mínima més alta comarcal va tenir lloc a Palamós, amb 22,8 ºC.

En un altre ordre de coses, la monotonia estiuenca es veié escapçada cap a l'àrea del Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal, gràcies a l'aparició d'algunes tempestes de tarda, les quals descarregaren quantitats de precipitació molt poc importants (segons dades de la XEMA i Meteoclimatic).
Com a registres més destacats veiem que a La Vall d'en Bas-Mallol van caure 3,8 mm, a Sant Privat d'en Bas 3,6 mm i a Olot-Pla de Dalt 2,0 i a La Vall d'en Bas 1,5 mm.
A Palamós vàrem tenir constància d'aquests ruixats gràcies a l'arribada de diverses encluses de tempesta al llarg de la tarda.

Núvols mitgencs provinents d'una enclusa de tempesta i el massís de les Gavarres al fons de la imatge, el passat diumenge 4 d'agost a la tarda. Imatge captada des del castell de Solius (Santa Cristina d'Aro)

Més dades meteorològiques del passat diumenge 4 d'agost del 2019 a Palamós., temperatura màxima 28,1 ºC (31,2 ºC al passeig del Mar i 27,9 ºC a La Fosca), mínima 22,8 ºC (22,2 ºC al passeig del Mar i 22,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí i al migdia hi va haver un temps assolellat, amb de 0/8 a 2/8 Ac, a més, mar endins s'apreciaren cúmuls., a la tarda van arribar algunes encluses de tempesta, amb de 1/8 a 6/8 Ci, Ac i As.
Vent: fins les 09:00h s'aprecià vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent del SE, ESE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent del E, ENE, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va aparèixer vent del E, SE, S i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h hi va haver vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h s'observà vent del S, SSO i SSE, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 51 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols mitgencs provinents d'una enclusa de tempesta i el massís de l'Ardenya al fons de la imatge, el passat diumenge 4 d'agost a la tarda. Imatge captada des del castell de Solius (Santa Cristina d'Aro)

El monestir cistercenc de Santa Maria de Solius vist des del castell de Solius, el passat diumenge 4 d'agost a la tarda. En primer terme veiem la roca granítica que aflora en aquest indret.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 4 d'agost al Baix Empordà, es veu que va tenir comportaments diferents segons la població que analitzem, respecte el dia abans, a més, els canvis van ser insignificants.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima no va canviar respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,7 ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,5 ºC.
A Palamós també descendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 34,1 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,9 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va experimentar un ascens més o menys destacat a tot arreu, respecte el dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,8 ºC respecte el dia precedent, a Monells ascendí 1,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,3 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,6 ºC més alta.
Els 18,6 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 4 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,6 ºC (18,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,2 ºC (19,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 31,9 ºC (19,0 ºC)., Torroella de Montgrí 30,8 ºC (18,8 ºC)., Castell d'Aro 30,7 ºC (19,7 ºC).

Núvols mitgencs provinents d'una enclusa de tempesta i el massís de l'Ardenya al fons de la imatge, el passat diumenge 4 d'agost a la tarda. Imatge captada des del castell de Solius (Santa Cristina d'Aro)