Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 d’octubre del 2019

Dissabte 26 d'octubre: un altre dia de platja i reapareixen els aiguamolls del Pla de sa Nau

Gent gaudint del temps assolellat a la platja de la Fosca, el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

El passat dissabte 26 d'octubre va continuar la tranquil·litat meteorològica a la vila palamosina.
L'anticicló ens va premiar amb una jornada plenament assolellada i amb una temperatura força agradable a les hores centrals de la jornada, sobretot tenint en compte que ens trobem a les portes de la Castanyada.
L'astre rei i una temperatura màxima molt similar a l'enregistrada el dia anterior, van facilitar que es mantingués una bona afluència de gent a les diverses platges que es troben al litoral del nostre municipi, tal com podeu veure a les fotos d'aquest post.
Així doncs, els valors més elevats de temperatura màxima van assolir 23,8 ºC a Palamós-Passeig del Mar, 23,3 ºC a Calonge, 23,2 ºC a Les Olives, 23,2 ºC a Sobrestany i 23,1 ºC a Castell d'Aro, entre d'altres registres. No obstant això, la nit es va mantenir notablement freda, especialment en els indrets planers i enclotats de l'interior de la comarca.
El cel serè, la manca de vent i l'entrada en acció de la inversió tèrmica, van deixar una mínima de només 7,8 ºC a La Tallada d'Empordà, 8,3 ºC a Monells o 8,8 ºC a La Bisbal d'Empordà.

En un altre ordre de coses, el temps anticiclònic no va evitar que continuessin inundats diversos camps del Pla de sa Nau després de tres dies sense precipitacions.
Com podeu veure a les imatges, les pluges torrencials del dimarts i del dimecres van fer ressorgir l'antiga zona d'aiguamolls que es trobava en aquest indret del municipi i la natura va recuperar el seu espai.
Ràpidament, un gran estol d'esplugabous es va fer seu aquesta àrea humida temporal, la qual cosa ens va deixar un espectacle digne de contemplar. Tot i que l'hàbitat d'aquest ardèid són les zones humides, l'esplugabous és, de la família, el menys aquàtic. Es troba principalment en pastures, arrossars, conreus llaurats i canals, sovint associat a ramats d'ovelles, vaques, cavalls o altres animals.
Malaudament, sembla ser que no es repetirà la bona iniciativa que hi va haver en la creació del parc dels Estanys de Platja d'Aro, ja que aquesta zona d'aiguamolls del municipi de Palamós és urbanitzable i acabarà desapareixent per sempre d'aquí a uns anys.

Un camp inundat al Pla de sa Nau i esplugabous el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

Un camp inundat al Pla de sa Nau el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

Un camp inundat i un grup d'esplugabous (Bubulcus ibis) al Pla de sa Nau el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 26 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 21,3 ºC (23,8 ºC al passeig del Mar i 21,6 ºC a La Fosca), mínima 12,4 ºC (11,6 ºC al passeig del Mar i 11,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament serè, amb tan sols de 0/8 a 1/8 Ci.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors bufà vent del E, ENE i ESE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h s'aprecià vent de direcció E, ENE i ESE, a 2 km/h de mitjana o s'observà vent en calma., a partir de les 20:00h va bufar vent del O i NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 15 km/h ENE.
Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 63 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Un camp inundat al Pla de sa Nau el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

Gent gaudint del temps assolellat a la platja de la Fosca, el passat dissabte 26 d'octubre al migdia.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 26 d'octubre al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar lleugerament a totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 1,1 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,7 ºC i a Castell d'Aro també baixà  0,7 ºC.
A Palamós descendí 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 23,8 ºC de Palamós-Passeig del Mar van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem veure variacions diferents segons el llocs que analitzem, a més, els canvis van ser anecdòtics.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 1,2 ºC respecte el dia abans i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,3 ºC, per contra, a Castell d'Aro ascendí 0,5 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,4 ºC.
A Palamós va ascendir 0,6 ºC.
Els 7,8 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 12,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 26 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 23,1 ºC (10,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,0 ºC (7,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,8 ºC (8,8 ºC)., Monells 22,5 ºC (8,3 ºC)., Torroella de Montgrí 21,6 ºC (9,4 ºC).

Més fotos del passat dissabte 26 d'octubre