Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 d’octubre del 2019

Diumenge 6 d'octubre: un dia de tardor ennuvolat

Cel ennuvolat observat el passat diumenge 6 d'octubre.

L'astre rei va ser car de veure el passat diumenge 6 d'octubre.
Els núvols baixos que ja havien començat a treure el nas durant el dia anterior, es van fer més extensos i gruixuts.
La presència d'una capa d'humitat relativa del 80 o 95 %, entre els 700 i 1500 metres d'alçada, el pas d'un petit solc d'aire fred que acompanyava una cua de front, amb isotermes de -13 ºC a 500 hPa, i l'existència de rebuf, van ser els responsables de fer crèixer els núvols.
Així doncs, cal destacar que la jornada dominical es va presentar ennuvolada i, a diferència del dissabte, en aquesta ocasió arribaren a caure algunes gotes esporàdiques i inapreciables.

La conjunció entre el dia gris, la manca d'insolació, una temperatura màxima de 21,2 ºC a Palamós-La Fosca i el fet que algunes fulles ja vagin canviant de color, com per exemple les de la parra japonesa (Parthenocissus tricuspidata), van deixar-nos una sensació típicament de tardor.
D'altra banda, a part de recordar-nos la tardor, el cel ennuvolat va provocar que la temperatura fos molt similiar a l'enregistrada el dia abans.
Finalment, tan sols resta afegir que el vent es va mostrar molt feble la major part del jorn, però el pas de la cua de front va obrir ràpidament les portes al vent de tramuntana, a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns.

Les fulles de la parra japonesa (Parthenocissus tricuspidata) ja van adoptant els colors de tardor. Imatge captada del passat diumenge 6 d'octubre a Sa Tamardia. 
És una espècie de planta que pertany a la família de la vinya (vitàcia). És nadiua d'Àsia oriental, Japó, Corea i nord de la Xina. Malgrat que no està emparentada amb l'heura, en anglès rep els noms de Boston-ivy (heura de Boston), Grape ivy i Japanese ivy.
És una liana caducifòlia que fa fins a 20 m de llargada. Les fulles són enteres, palmades i a vegades tan lobulades que sembla que tingui folíols. Les flors són poc vistoses verdoses i agrupades, el fruit és una baia de color blau fosc de 5–10 mm de diàmetre.
El seu epítet específic " tricuspidata " significa que les fulles tenen tres puntes. És una planta ornamental molt usada que adopta uns colors molt vius amb l'arribada de la tardor. Les parets on creix queden a l'ombra a l'estiu i això redueix els costos de refredar la casa amb l'aire condicionat.
Aquesta planta secreta carbonat de calci, la qual cosa li serveix d'adhesiu i es pot enfilar per les parets, generalment sense espatllar-les.

Mapa de superfície amb fronts del passat diumenge 6 d'octubre a les 20:00h. Veiem que s'apropava una cua de front.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 6 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 21,3 ºC (22,9 ºC al passeig del Mar i 21,2 ºC a La Fosca), mínima 16,1 ºC (15,7 ºC al passeig del Mar i 15,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament ennuvolat., al llarg de tota la jornada van veure's de 7/8 a 8/8 Sc i Cu., roina esporàdica i inapreciable.
Vent: fins les 11:30h s'aprecià vent en calma o vent del NNO, NO i O, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del SE, SSE i S, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 14:00h s'observà vent del SE, SSE i S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vàrem tenir vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h  E.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 0,82 metres a les 18:00h i de 1,64 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,58 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat vist des del mirador de Cap Gros, el passat diumenge 6 d'octubre.

Cel ennuvolat vist des del Rec de Fanals, el passat diumenge 6 d'octubre.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 6 d'octubre al Baix Empordà, es veu que va variar molt poc i, a més, els canvis foren dispars, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ascendir 0,3 ºC respecte el dissabte, a Monells va baixar 1,5 ºC i a Torroella de Montgrí no va canviar.
A Palamós hi va haver una màxima 0,4 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 24,2 ºC de La Bisbal d'Empordà i de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,2 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima també va experimentar uns canvis molt poc destacables i dispars.
A Monells la mínima no va variar respecte el dia precedent, a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,7 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,4 ºC.
A Palamós també descendí 0,4 ºC.
Els 12,0 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,7 ºC de Les Olives es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 6 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,2 ºC (13,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,2 ºC (13,1 ºC)., Monells 23,6 ºC (12,0 ºC)., Torroella de Montgrí 23,4 ºC (12,1 ºC)., Castell d'Aro 23,0 ºC (13,5 ºC). 

Més fotos del passat diumenge 6 d'octubre