Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 5 d’octubre del 2020

Dilluns 14 de setembre: boira d'advecció i la temperatura es modera a la costa

Banc de boira d'advecció tapant Cap Gros, el passat dilluns 14 de setembre al migdia.

La calor estiuenca es va mantenir inamovible cap a l'interior de la comarca durant el passat dilluns 14 de setembre, no obstant això, a la costa es va constatar una certa moderació del mercuri, en relació als dies anteriors.
Tal com podeu veure en el mapa de més avall, la bombolla d'aire càlid que afectava les capes baixes de la troposfera, encara es mostrava ben ferma, amb la isoterma de 20 ºC a 850 hPa al nord dels Pirineus i la isoterma de 16 ºC al damunt nostre, a uns 1.500 metres d'altura. Aquesta anomalia positiva de 4 ºC, unit al domini anticiclònic, van deixar de nou una temperatura màxima típicament estiuenca en nombroses localitats de l'interior del Baix Empordà. Per exemple, a Monells van tenir 32,0 ºC, a La Bisbal d'Empordà 31,9 ºC, a Les Olives 31,0 ºC i a Sobrestany 30,1 ºC.
Aquestes dades corroboren que terra endins es va detectar una temperatura màxima que s'assemblava a l'assolida els dies precedents, però a continuació observarem que a prop del mar es va anotar una devallada del mercuri força destacable.

La presència d'un lleuger flux de llevant en superfície, gràcies al posicionament de l'anticicló al centre i a l'est d'Europa, més l'arribada d'alguns bancs de boira d'advecció, van fer que la temperatura diürna caigués 3 ºC respecte el dia anterior en vàries poblacions. Sense anar més enllà, a Palamós vàrem tenir una màxima 3,0 ºC més baixa (diumenge 29,1 ºC i dilluns 26,1 ºC). Un altre exemple el trobem a Castell d'Aro, on també hi visualitzem una màxima 3,0 ºC inferior (diumenge 31,1 ºC i dilluns 28,1 ºC).
Els bancs de boira d'advecció, a part de fer baixar la temperatura al migdia, també van ocultar el paisatge que envolta la badia palamosina durant una bona estona. Aquests núvols estrats formats pel contrast entre la massa d'aire càlid i sec provinent del nord d'Àfrica i l'aire fresc i humit del Mediterrani, van observar-se en forma de mantell mar endins, al llarg de tot el matí. 
Posteriorment, l'entrada de vent de component est fluixet, va acostar-los fins a la costa i es van acabar dissipant a primeres hores de la tarda, coincidint amb l'entrada de vent de garbí.

D'altra banda, també cal destacar que l'amplitud tèrmica es va notar una mica per segon jorn consecutiu. Per exemple, a Monells, a La Tallada d'Empordà i a La Bisbal d'Empordà van enregistrar una amplitud tèrmica de 19,1 ºC. 

Banc de boira d'advecció a la badia de Palamós, el passat dilluns 14 de setembre al migdia. Veiem que al fons de la imatge Sant Antoni de Calonge està tapat. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 14 de setembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 26,1 ºC (25,4 ºC a La Fosca i 27,0 ºC al Passeig del Mar), mínima 17,8 ºC (16,6 ºC a La Fosca i 16,6 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí hi van haver 0/8, però mar endins es veien bancs de boira., al migdia-primeres hores de la tarda van entrar bancs de boira de mar, amb de 3/8 a 5/8 St., a la tarda s'observaren de 0/8 a 2/8 St. 
Vent: fins a les 08:00h vàrem tenir vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent en calma., a partir de les 09:30h s'aprecià vent del E, ESE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h s'observà vent del E, ENE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del SSO, S i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h bufà vent del S, SSO i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h hi hagué vent del SSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma. 
Ratxa màxima de vent 21 km/h E a La Fosca. 
Estat de la mar amb marejol., mar endins sense dades (la boia del cap de Begur estava espatllada).
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 73 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dilluns 14 de setembre a les 09:30h. Veiem bancs de boira al damunt del mar.

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dilluns 14 de setembre a les 13:00h. Veiem el banc de boira que ens afectava.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió en superfície, del passat dilluns 14 de setembre a les 08:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dilluns 14 de setembre a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa del passat dilluns 14 de setembre a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 14 de setembre al Baix Empordà, podem constatar que va experimentar comportaments diferents segons l'indret que mirem, respecte el dia anterior. 
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 3,0 ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí va pujar 0,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà no va variar.
A Palamós descendí 3,0 ºC. 
En aquest sentit, els 32,0 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,4 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més baixa. 

Si ens fixem en la temperatura mínima, s'observa un descens menys o menys accentuat a tot arreu, respecte el dia abans. 
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 1,5 ºC en relació al diumenge, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,3 ºC i a La Tallada d'Empordà també baixà 1,3 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 2,5 ºC més baixa. 
Els 12,8 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dilluns 14 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Monells 32,0 ºC (12,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,9 ºC (12,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,8 ºC (13,2 ºC)., Torroella de Montgrí 29,7 ºC (13,3 ºC)., Castell d'Aro 28,1 ºC (15,6 ºC).  

 Més fotos del passat dilluns 14 de setembre