Temps assolellat, altocúmuls i la mar molt plàcida, el passat dimarts 29 de setembre al migdia.
El període comprès entre el 26 i el 30 de setembre va portar-nos una temperatura típica de tardor.
La baixada dels termòmetres que va començar el dia 25, va mantenir-se durant els cinc darrers dies del mes de setembre, amb especial incidència en hores nocturnes. En aquest sentit, cal destacar que no hi va haver cap nit tropical.
A part de d'aquesta normalització del mercuri, també es va mantenir la inèrcia de manca de precipitacions, malgrat trobar-nos molts dies sota la influència de la baixa pressió. De fet, tan sols es van recollir 0,4 mm el dia 26 i alguna gota inapreciable els dies 27 i 28.
Així mateix, deixant de banda la temperatura tardorenca i la manca de pluges, el fenomen meteorològic més cridaner va ser la tramuntanada que vàrem tenir la matinada del diumenge 27. Aquesta tramuntanada, tot i ser de curta durada, va deixar-nos algunes ratxes de vent que fregaren els 100 km/h. Concretament, l'estació meteorològica de Palamós-La Fosca va enregistrar una ratxa màxima de 93 km/h.
La ventada va causar danys en alguna façana, en edificis en construcció, en senyals de trànsit, a l'arbrat i en d'altres elements.
Segurament, una de les característiques més remarcables d'aquesta tramuntanada va ser el fet d'afectar a tota la comarca baix-emordanesa, fins i tot en els llocs on no hi sol bufar amb tanta força.
Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimecres 30 de setembre, amb uns modestos 21,3 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 18,6 ºC del diumenge 27 de setembre, un valor de tardor avançada.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 11,8 ºC del passat diumenge 27 de setembre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 13,7 ºC enregistrats el passat dimecres 30 de setembre.
En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1019 hPa del dimarts 29 de setembre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1012 hPa del diumenge 27 de setembre.
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1004 hPa del dissabte 26 i del diumenge 27 de setembre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dimarts 29, amb 1016 hPa.
D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 93 % el dimecres 30 de setembre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 82 % el dilluns 28 de setembre.
Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 80 % el passat dimecres 30 de setembre, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 32 % el diumenge 27 de setembre.
En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 93 km/h N a la Fosca el passat diumenge 27 de setembre, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h SSE i E del passat dimarts 29 i del dimecres 30 de setembre a la Fosca.
Finalment, només es van enregistrar 0,4 mm el dissabte 26 de setembre i precipitació inapreciable el diumenge 27 i el dilluns 28 de setembre.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic)
Altres observacions remarcables
El passat dissabte 26 de setembre va visitar-nos un embossament d'aire fred en altura, amb la isoterma de -16 ºC a 500 hPa.
A la nit s'escaparen alguns plugims que deixaren 0,4 mm a Palamós (nucli antic).
Al matí va bufar tramuntana, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 44 km/h., a la tarda va entrar garbí, a 10 km/h de mitjana i a les 22:30h el vent va girar a tramuntana, a 10 km/h de mitjana.
La boia del cap de Begur s'espatllà i no hi han dades de l'estat de la mar mar endins., arran de costa hi havia marejol.
El passat diumenge 27 de setembre van creuar-nos les restes d'un front que deixà el cel cobert de núvols mitgencs i s'escapà alguna roina inapreciable a Palamós.
A Les Olives van caure 3,2 mm, a Bellcaire d'Empordà 3,0 mm, a Verges 2,2 mm, a Palafrugell-Pi Verd 1,8 mm i a Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm, entre d'altres registres.
De matinada i fins a les 06:30h del matí la tramuntana va ser molt intensa, enregistrant-se una ratxa màxima de 93 km/h a Palamós-La Fosca.
Al contrari del que és habitual, la tramuntanada afectà tota la comarca, fins i tot els llocs més arrecerats, amb ratxes màximes de 90 km/h a Verges, 84 km/h a Bellcaire d'Empordà, 77,8 km/h a La Bisbal d'Empordà, 72,7 km/h a Castell d'Aro, 63,4 km/h a Monells i 62 km/h a Sant Feliu de Guíxols. Destaquen, però, els 121 km/h de Portbou (Alt Empordà). La boia del cap de Begur continuà espatllada i no hi han dades de l'estat de la mar mar endins., arran de costa hi havia marejol.
El passat dilluns 28 de setembre va caure alguna roina inapreciable de matinada. Tot i que el dia va començar ennuvolat, 7/8 Cu i Sc, el sol va acabar sortint amb el pas de les hores.
El vent va ser molt més fluix i va girar a component sud a partir del migdia, ratxa màxima 27 km/h.
La boia del cap de Begur continuà espatllada i no hi han dades de l'estat de la mar mar endins., arran de costa hi havia marejol.
El passat dimarts 29 de setembre va tornar a començar amb el cel cobert, 8/8 Cu i Sc, però amb el pas de les hores va quedar un dia assolellat, amb alguns intervals de Ac floccus. L'aigua del mar es veia molt cristal·lina. El vent va ser poc destacable, amb predomini del SE i E, ratxa màxima 19 km/h.
La boia del cap de Begur continuà espatllada i no hi han dades de l'estat de la mar mar endins., arran de costa hi havia marejol, lleugera mar de fons.
El passat dimecres 30 de setembre vàrem tenir un dia assolellat, amb alguns nuvols alts i baixos decoratius, de 0/8 a 3/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci i Ac. La temperatura màxima es va recuperar un xic respecte els dies anteriors.
També hi va haver poc vent, amb predomini del llevant i el xaloc a les hores centrals, ratxa màxima 19 km/h.
La boia del cap de Begur continuà espatllada i no hi han dades de l'estat de la mar mar endins., arran de costa hi havia mar arrissada o marejol, lleugera mar de fons.
Imatges del passat dissabte 26 de setembre
Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dissabte 26 de setembre a les 12:00h. S'aprecia el cel serè al damunt nostre.
Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dissabte 26 de setembre a les 17:45h. S'aprecia el cel cobert per l'arribada d'una capa de núvols mitgencs.
Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 26 de setembre a les 23:06h. Veiem febles precipitacions al damunt nostre.
Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 26 de setembre a les 21:54h. Veiem febles precipitacions al damunt nostre
Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dissabte 26 de setembre a les 23:30h. Veiem el cel cobert al damunt nostre.
Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dissabte 26 de setembre a les 23:00h. Veiem la presència de la isoterma de -16 a -18 ºC al damunt de l'Empordà.
Mapa de vent en superfície del passat dissabte 26 de setembre a les 21:00h. Veiem l'aparició del rebuf, amb vent de mestral al nord del cap de Creus i del delta del Llobregat cap al sud, però amb xaloc a la Costa Brava, entre el cap de Begur i el delta de la Tordera.
Imatges del passat diumenge 27 de setembre
Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 27 de setembre a les 05:50h. Veiem les isòbares molt juntes al golf de Lleó.
Desperfectes en un edifici de l'avinguda Onze de Setembre causats per la tramuntanada. Font: Ràdio Palamós
Desperfectes en un edifici en construcció causats per la tramuntanada. Autor de la foto:Josep Manuel Cano
Cel cobert per altostrats a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós
Cel cobert per altostrats a primeres hores de la tarda i alguna gota de pluja sobre la càmera. Font: http://palamos.cam
Imatge del radar meteorològic a les 14:10h. Veiem febles precipitacions al damunt nostre.
Imatge del radar meteorològic a les 14:10h. Veiem febles precipitacions al damunt nostre.
Imatges del passat dilluns 28 de setembre
Cirrus decorant el cel a la vall dels Molins (Calonge i Sant Antoni) a primeres hores de la tarda.
Cirrus decorant el cel a la vall dels Molins (Calonge i Sant Antoni) a primeres hores de la tarda.
Núvols alt i mitgencs decorant el cel a la badia de Palamós al migdia. Font: http://palamos.cam.
Núvols mitgencs decorant el cel a la badia de Palamós al migdia. Font: càmera web de Palamós
Núvols mitgencs decorant el cel a Platja d'Aro al migdia. Font: Port d'Aro
Imatges del passat dimarts 29 de setembre
Temps assolellat a la platja de la Fosca, aigües cristal·lines, algun banyista i altocúmuls al migdia.
Imatges del passat dimecres 30 de setembre
Alguns cúmuls decoratius al migdia. Font: càmera web de Palamós.
Alguns cúmuls decoratius al migdia. Font: http://palamos.cam