Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 d’octubre del 2020

Dimecres 16 de setembre: boira, es repeteixen els 32 ºC, però l'anticicló es desinfla

Banc de boira a la badia de Palamós i mar plana, el passat dimecres 16 de setembre al matí. Autor: Carlos Álvarez.

El passat dimecres 16 de setembre ens vàrem mantenir sota els efectes de la calma anticiclònica, amb molt poc vent. En aquest sentit, cal destacar que la ratxa màxima de vent en prou feines va assenyalar 19 km/h a La Fosca.
La situació estancada va afavorir la formació de boira marina al davant de la Costa Brava, tal com ens mostra la imatge de satèl·lit de més avall. Aquesta boira d'advecció que ja ens havia visitat el dilluns, va tornar a fer acte de presència al llarg del matí del dimecres i, fins i tot, es presentà de forma notòria (el dilluns fou menys extensa i menys duradora). 
Els núvols estrats ens afectaren amb major o menor extensió durant la primera meitat de la jornada, la qual cosa va reduir notablement la visibilitat a la badia palamosina i ocultà el paisatge que l'envolta. No obstant això, a partir del migdia la boira d'advecció va desaparèixer per donar pas a un cel asserenat. 
Els bancs de boira matinals viatjaren de mar cap a terra gràcies a l'entrada d'un lleuger flux de llevant en superfície que acompanyava l'àrea anticiclònica.
Tot i que l'anticicló era ben ferm, amb el pas de les hores es va constatar un aflebiment de l'alta pressió. El baròmetre de l'estació situada en el nucli antic de Palamós, va anotar un màxim de 1019 hPa a primeres hores del dia i un mínim de 1015 hPa a darrera hora. Aquesta devallada de la pressió en superfície també ens indicava que les condicions d'estabilitat atmosfèrica anaven a menys.

Aquets augment de la inestabilitat, després de molts dies amb calma total, es va fer present gràcies als potents núvols de tempesta que es veien crèixer mirant cap a l'horitzó oest, a la llunyania. Encara que les nuvolades no ens van afectar, el cel serè que va aparèixer al darrera de la boira matinal no va durar gaire. Al llarg de la tarda es va comprobar l'arribada d'encluses de tempesta que s'encarregaren de tapar el cel, tal com ens mostra la imatge de satèl·lit de més avall.

En un altre ordre de coses, a part de la boira i la inestabilització atmosfèrica en alguns punts de l'interior del país, a la nostra comarca es va gaudir d'un altre dia amb una temperatura màxima de ple estiu, seguint la tònica general establerta durant la primera quinzena de setembre.
La presència de la isoterma de 16,6 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), representava de nou una anomalia de temperatura positiva de 4 ºC. Això, unit al temps assolellat del migdia-primeres hores de la tarda, va deixar 32,4 ºC de màxima a Monells, 31,7 ºC a Sobrestany, 31,4 ºC a Les Olives, 31,2 ºC a La Bisbal d'Empordà i 30,6 ºC a Bellcaire d'Empordà.
Pel que fa a la temperatura mínima, l'aparició de bancs de núvols baixos de matinada, va fer que aquesta fos clarament més elevada que l'enregistrada el dia abans a tota la comarca. En aquest sentit, veiem que hi van haver un mínim de tres nits tropicals: 20,7 ºC de mínima a Palafrugell, 20,4 ºC a Palamós (nucli antic) i 20,4 ºC a Palamós-La Fosca. A Castell d'Aro els hi va anar de ben poc, amb una mínima de 19 ºC.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dimecres 16 de setembre a les 11:00h. Veiem els bancs de boira d'advecció que hi havien al davant de la Costa Brava. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 16 de setembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 25,1 ºC (25,1 ºC a La Fosca i 25,2 ºC al Passeig del Mar), mínima 20,4 ºC (20,4 ºC a La Fosca i 19,7 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: de matinada cel tapat, boirina., al matí s'observaren de 4/8 a 7/8 St, boira o boirina., a la tarda hi hagueren de 0/8 a 3/8 St i Sc, a més de 0/8 a 8/8 Ci, Cs, As i Ac, encluses de tempesta.
Vent: fins a les 10:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del E, ESE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h hi va haver vent de direcció SSE, S i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h va bufar vent del OSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSE a La Fosca. 
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, mar arrissada o marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado) 

Mapa de llamps del passat dimecres 16 de setembre. Veiem abundant aparat elèctric a l'oest de les Comarques Gironines.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dimecres 16 de setembre a les 18:30h. Veiem les encluses de tempesta que cobrien el cel a Palamós.

Banc de boira sobre el mar i la mar plana o arrissada vista des de la Punta del Molí, el passat dimecres 16 de setembre al matí. Autor: Carlos Álvarez 

Pel que fa a la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 16 de setembre al Baix Empordà, veiem que va experimentar comportaments diferents segons la població que mirem, respecte el dia anterior, a més, els canvis foren poc importants. 
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 0,9 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,2 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 1,7 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,2 ºC.
A Palamós va descendir 1,8 ºC d'un dia per l'altre. 
Els 32,4 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,1 ºC de Palamós foren la màxima més baixa. 

En relació a la temperatura mínima, veiem que va pujar de forma prou remarcable a tot arreu, respecte el dia abans. 
Per exemple, a La Tallada d'Empordà va pujar 3,5 ºC, a Torroella de Montgrí també pujà 3,5 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,8 ºC. 
A Palamós hi va haver una mínima 1,5 ºC superior. 
Els 16,7 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 20,7 ºC de Palafrugell es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dimecres 16 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Monells 32,4 ºC (16,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,2 ºC (16,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,5 ºC (17,3 ºC)., Torroella de Montgrí 29,5 ºC (17,1 ºC)., Castell d'Aro 28,4 ºC (19,0 ºC).  

Mapa de superfície del passat dimecres 16 de setembre a les 08:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dimecres 16 de setembre a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa del passat dimecres 16 de setembre a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.