Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 d’octubre del 2020

Resum meteorològic i imatges de l'1 al 5 d'octubre

Fulles de posidònia arrencades pel temporal de garbí que esdevingué entre el divendres 2 i el diumenge 4 d'octubre. També veiem kitesurfistes al fons i altocúmuls al cel. Imatge captada a la platja Gran de Palamós el passat diumenge 4 d'octubre al migdia.

El període comprès entre l'1 i el 5 d'octubre va servir per notar els efectes d'una extensa i inusualment profunda pertorbació atlàntica, la qual enregistrava un mínim de 973 hPa el passat divendres 2 d'octubre (vegeu mapa de més avall) a la vertical de la Bretanya. 
Aquesta situació, més pròpia d'avançada tardor o de l'hivern, va provocar que a Palamós s'enregistrés una pressió en superfície molt poc freqüent, amb un mínim de 987 hPa. Cal dir, però, que la pressió va fer una forta remuntada el dilluns 5 d'octubre, amb l'arribada d'un màxim de 1018 hPa.
A part de mantenir els nostres baròmetres per la banda baixa, la borrasca també ens va enviar un front moderadament actiu que deixà una desena litres durant la tarda del divendres 2 d'octubre. 
El sistema frontal i les precipitacions, així mateix obriren les portes a un nou descens del mercuri, amb la qual cosa es va mantenir la tònica d'ambient plenament tardorenc que ja s'havia manifestat els dies anteriors (del 26 al 30 de setembre).

Deixant de banda les precipitacions del divendres i la inusalment baixa pressió en superfície, l'altre factor destacat del panorama meteorològic va ser el garbí i la mala mar.
Entre el divendres 2 i el diumenge 4 d'octubre, es va observar una notable alteració marítima, amb maror o forta maror a l'àmplia badia palamosina. La situació del sud-oest va aixecar ones de vent i de mar de fons. 
En aquest sentit, cal remarcar que es va anotar un onatge significant de 3,4 metres el divendres 2 d'octubre a les 18:00h, al davant del cap de Begur, i una alçada màxima de 4,92 metres.
Com podeu veure a la imatge que obre aquest post, la mala mar generada per la garbinada va arrencar fulles de posidònia i les diposità a la sorra de la platja Gran de Palamós.
La ventada del sud i sud-oest, tal com passa habitualment quan l'estiu s'ha acabat, va portar nombrosos practicants de surf d'estel a les aigües de la nostra badia. No és per menys, ja que el garbí va assolir una velocitat mitjana de 25 km/h i alguna ratxa màxima de 53 a 55 km/h.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dijous 1 d'octubre, amb uns encara prou elevats 22,4 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 19,3 ºC del dilluns 5 d'octubre, un valor típic de tardor avançada. 
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 10,4 ºC del passat dissabte 3 d'octubre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 18,0 ºC enregistrats el passat dijous 1 d'octubre. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1018 hPa del dilluns 5 d'octubre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1000 hPa del divendres 2 d'octubre. 
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 987 hPa del divendres 2 d'octubre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dilluns 5 d'octubre, amb 1009 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 93 % el divendres 2 d'octubre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 76 % el diumenge 4 d'octubre. 
Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 39 % el passat diumenge 4 d'octubre, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 69 % el divendres 2 d'octubre. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 55 km/h SSO a la Fosca el passat divendres 2 d'octubre (també destaquen els 53 km/h del diumenge 4 d'octubre), per contra, la ratxa màxima de vent més modesta foren els 21 km/h ESE del passat dilluns 5 d'octubre a la Fosca. 

Finalment, només van caure 9,6 mm. En total, es van enregistrar 2 dies amb precipitació apreciable: el divendres 2 d'octubre (9,4 mm) i el dissabte 3 d'octubre (0,2 mm). També hi va haver un registre inapreciable el dijous 1 d'octubre.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic) 

Altres observacions remarcables 

El passat dijous 1 d'octubre s'observà un important augment nuvolós a partir del migdia. A la tarda-vespre va caure alguna roina inapreciable. 
La inestabilitat venia propiciada per la presència d'un xic d'aire fred en altura (iso de -14 ºC a 500 hPa) i per la formació d'una àrea de convergència de vent en superfície, entre d'altres factors.
El garbí també va aparèixer amb força empenta al matí (entre les 07:30h i les 12:30h), a uns 15-20 km/h de mitjana, ratxa màxima 40 km/h.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,59 metres a les 14:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 0,59 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 15:00h. 
 
El passat divendres 2 d'octubre hi va haver una garbinada intensa entre les 13:30h i les 16:30h, a uns 25 km/h de velocitat mitjana, ratxa màxima 55 km/h. La pressió va caure en picat (màxim de 1000 hPa i mínim de 987 hPa).
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,41 metres a les 08:00h, de 2,11 metres a les 12:00h i de 3,4 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,92 metres a les 16:00h. 
La tarda i el vespre es presentaren plujosos.
 
El passat dissabte 3 d'octubre encara va caure alguna roina de matinada. El dia va ser molt menys ventós, amb predomini del component oest, a uns 5-10 km/h de mitjana, ratxa màxima 32 km/h.
Aquella jornada s'observaren altocúmuls lenticulars que quedaren acolorits a la posta de sol. La ventada de ponent que bufava en altura va ser la culpable que es veiessin aquestes curioses formacions nuvoloses o ones de muntanya.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,41 metres a les 08:00h, de 1,76 metres a les 12:00h, de 1,76 metres a les 18:00h i de 1,29 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 00:00h, mar de fons del SSO. Arran de costa també s'observà forta maror.

El passat diumenge 4 d'octubre vàrem tenir una altra garbinada. El seu punt àlgid va ser entre les 12:00h i les 15:30h, quan bufà a 20-25 km/h de mitjana, ratxa màxima 53 km/h. No obstant això, a les 17:30h la garbinada va desaparèixer i va entrar vent del NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,17 metres a les 08:00h, de 1,41 metres a les 12:00h, de 1,29 metres a les 18:00h i de 1,76 metres a les 21:00h., alçada màxima de l'onatge 3,44 metres a les 20:00h. Arran de costa hi havia maror.

El passat dilluns 5 d'octubre, tot i que el dia va començar amb de 5/8 a 7/8 Cu i Sc, l'astre rei es va anar imposant fins a deixar-nos un jorn assolellat, però fresc (màxima de només 19,3 ºC). Cal tenir present que a 850 hPa hi havia la isoterma de 6,9 ºC, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.
El vent fou poc destacable i de component variable, ratxa màxima 21km/h. 
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,52 metres a les 04:00h, de 1,29 metres a les 08:00h, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 00:00h i a les 04:00h.  Arran quedava marejol.

Imatges del passat dijous 1 d'octubre

Núvols baixos i clarianes, amb reflexos a la badia de Palamós, el passat dijous 1 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos i clarianes, amb reflexos a la badia de Palamós, el passat dijous 1 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos i clarianes, amb reflexos a la badia de Palamós, el passat dijous 1 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos i clarianes a la badia de Palamós, el passat dijous 1 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 1 d'octubre a les 20:24h. S'aprecia alguna roina al damunt nostre.

Imatges del passat divendres 2 d'octubre

La garbinada del passat divendres 2 d'octubre va aixecar forta maror. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols 

Cel ennuvolat i cortines de precipitació al fons de la imatge, a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Imatge del satèl·lit Meteosat a les 20:15h. Veiem el front que ens va creuar. 

Mapa de superfície amb fronts. Veiem la profunda borrasca que hi havia centrada a la Bretanya.

Cel ennuvolat al migdia. Font: càmera web de Palamós

Imatge composada dels radars meteorològics a les 19:54h. S'observa el pas d'un front moderadament actiu.

Imatges del passat dissabte 3 d'octubre

Altocúmuls lenticulars observats el passat dissabte 3 d'octubre a la tarda des del Pont de les Aigües.  

Altocúmuls lenticulars acolorits durant la posta de sol del passat dissabte 3 d'octubre.




Imatges del passat diumenge 4 d'octubre

Onatge aixecat per la garbinada que bufava a la badia de Palamós al migdia-primeres hores de la tarda.

Onatge aixecat per la garbinada que bufava a la badia de Palamós i kitesurfista al migdia-primeres hores de la tarda.

Onatge aixecat per la garbinada que bufava a la badia de Palamós i kitesurfistes al migdia-primeres hores de la tarda.

Onatge aixecat per la garbinada que bufava a la badia de Palamós i kitesurfistes al migdia-primeres hores de la tarda.


La garbinada va reunir nombrosos practicants de kitesurf a la badia de Palamós. Imatge captada al migdia-primeres hores de la tarda






Imatges del passat dilluns 5 d'octubre

Núvols baixos mirant cap a l'oest i ambient assolellat al migdia. Font: http://palamos.cam

Temps assolellat a Palamós i cel serè mirant cap a l'est. Font: càmera web de Palamós

Ambient assolellat i marejol. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols
 
Temps assolellat a Tamariu (Palafrugell).