Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de desembre del 2021

L'olivera i l'oli al Montgrí

 

El Museu de la Mediterrània des de fa temps que impulsa treballs conjuntament amb el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. Aquesta vegada han unit esforços per portar a terme un projecte de recerca etnològica sobre l'olivera al Montgrí. 
Aquest té la voluntat d'arribar a inventariar i documentar els processos que tradicionalment s'han dut i es duen a terme per arribar a l'elaboració de l'oli. 
La Generalitat de Catalunya ha pres la decisió d'impulsar aquestes sinergies sortides al territori; tant és així que des de la Xarxa de Museus d'Etnologia i el Servei de Parcs es destinen recursos per impulsar línies de treball conjuntes. 

El Museu de la Mediterrània i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter varen decidir que un dels treballs que tirarien endavant seria la recuperació de la memòria oral al voltant de l'olivera. Fent aquesta recerca podíem recollir fonts orals de pagesos que havien viscut moments de més esplendor de l'olivera. I també podíem recollir veus de gent jove que havia heretat o havia iniciat la plantació d'oliveres. Al mateix temps era l'excusa per realitzar una recerca històrica i documental, una recollida de material, i crear un substrat, una base, uns fonaments per defensar que el Montgrí és una terra d'olis. 

Un dels objectius d'aquest estudi és posar en valor el paisatge tradicional de l'olivar al Montgrí, molt afectat per l'incendi del 2004, com també l'oli que els pagesos continuen produint seguint processos tradicionals. Així, el principal instrument metodològic d'aquesta recerca ha estat el treball de camp basat en l'entrevista als productors que segueixen amb aquesta activitat, però també la recerca documental que ho testimonia.
Aquest treball ha estat coordinat per l'investigador Jaume Badias i ha comptat amb el suport per les gravacions audiovisuals de Josep Maria Abrusi. Aquesta recerca té la col·laboració també del Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala i segueix el camí dels anteriors treballs fet conjuntament que tenien com a tema monogràfic el cultiu de l'arròs i l'explotació de les vinyes.