Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 de desembre del 2021

Resum meteorològic i imatges del 22 al 28 d'agost

Posta de sol amb Cumulonimbus incus i raigs crepusculars a l'horitzó nord-oest el passat dijous 26 d'agost. 

Tal com correspon en aquesta època de l'any, la darrera setmana del mes d'agost ens va dur una certa degradació de l'estabilitat anticiclònica i una moderació evident del mercuri en hores diürnes. 
L'anticicló dinàmic es va situar ben ferm centrat al damunt de les Illes Britàniques i ocupant tot el nord d'Europa, allargassat d'oest a est. La configuració sinòptica resultant va originar una situació retrògrada a casa nostra, amb les masses d'aire i les pertorbacions viatjant d'est a oest, alhora que s'establia una àrea de baixa pressió molt extensa a la conca del Mediterrani. En aquest sentit, s'observa que la pressió en superfície va enregistrar un mínim de 1011 hPa els dies 25, 26, 27 i 28 d'agost. 

Seguint amb la tònica de les setmanes anteriors, la temperatura màxima no va assolir ni superar la barrera dels 30 ºC a la vila palamosina. El valor més alt d'aquells set dies foren els 27,4 ºC del dilluns 23 d'agost, i la màxima més discreta van ser els 24,2 ºC del dimecres 25 d'agost.
Tot i que la calor no fou especialment intensa en hores diürnes, l'estiu es va voler reivindicar en hores nocturnes. L'estuva es va notar de valent amb 6 nits tropicals. Només ens vam deslliurar de la nit tropical el dijous 26 d'agost, amb 18,8 ºC mínima. La nit més càlida va ser la del passat dilluns 23 d'agost, amb 23,7 ºC de temperatura mínima.

La situació retrògrada i l'àrea de baixa pressió, facilitaren una certa inestabilitat atmosfèrica, permetent l'arribada d'alguns solcs d'aire fred a les capes mitjanes de la troposfera i la formació de convergències de vent en superfície.
L'augment nuvolós va deixar algunes febles precipitacions en forma de roines o plugims. Per exemple, el matí del dimarts 24 d'agost van caure 0,2 mm a Palamós-Passeig del Mar. El dia següent, el dimecres 25 d'agost, van tornar a caure quatre gotes inapreciables a la nit, coincidint amb l'entrada de l'isoterma de -13,5 ºC a 500 hPa. Aquella jornada també es van veure mammatus poc definits i un tènue halo solar. 
Així mateix, el dijous 26 d'agost, encara que l'astre rei brillés amb força a la nostra zona, al vespre s'aprecià un Cumulonimbus que descarregava a Osona. Coincidint amb la posta de sol, es va formar una bonica projecció (raigs crepusculars).

En relació al vent, s'aprecia la presència de vent de component nord-est, nord-nord-est i est fluixet, amb algun cop moderat, durant vàries jornades, com a símptoma clar de la situació retrògrada imperant. 
La ratxa màxima més forta van ser els 44 km/h NE del dimarts 24 d'agost. També destaquen els 39 km/h del dijous 26 d'agost. La ratxa de vent més discreta foren els 24 km/h E i ENE dels dies 22 i 27.  
Finalment, s'ha de remarcar que mar endins la situació marítima es va alterar força. A 19 milles del cap de Begur hi va haver un onatge significant d'1,64 m a les 12:00h del dissabte 28 d'agost i una alçada màxima de 2,88 m a les 10:00h. També destaca el dia 23 d'agost, amb una alçada significant d'1,52 m a les 04:00h i una alçada màxima de 2,41 m a les 03:00h. Arran de costa la situació fou molt més plàcida, ja que la major part dels dies s'aprecià mar arrissada o com a molt marejol. 

Fotos del passat diumenge 22 d'agost, amb temps assolellat i vistes a la vall de Bell-lloc. Veiem les restes del castell de Vila-romà i l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc.

 





Fotos i imatges del passat dilluns 23 d'agost, amb núvols abundants, resol, poc vent i bandera verda la platja Gran. També veiem el mapa de superfície, el mapa de temperatura a 850 hPa i una imatge del satèl·lit Meteosat en format visible 
 








Fotos del passat dimarts 24 d'agost a primeres hores de la tarda. Veiem un temps assolellat, amb restes de núvols baixos i el raïm que va madurant a Calonge







Fotos del passat dimecres 25 d'agost, amb núvols alts abundants a primeres hores de la tarda des de Sant Daniel (Calonge). També veiem les imatges composades dels radars meteorològics a les 21:24h i a les 21:48h 





Fotos del passat dijous 26 d'agost, amb Cumulonimbus incus a la posta de sol i raigs crepusculars. La tempesta descarregava a la comarca d'Osona, tal com mostra la imatge composada dels radars meteorològics






Fotos i imatges del passat divendres 27 d'agost. S'observen estratocúmuls abundants al migdia i una imatge del satèl·lit Meteosat en format visible




Imatges del passat dissabte 28 d'agost. Veiem el mapa de superfície, el mapa de temperatura a 850 hPa i una imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 10:00h, on es mostren els estratocúmuls que tapaven el cel a les 10:00h