Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 4 de desembre del 2021

Resum meteorològic i imatges de l'1 al 7 d'agost

Cel ben carregat de cúmuls amenaçadors el passat diumenge 1 d'agost al migdia. 

Tot i que en els resums mensuals ja us vaig posar les dades del passat mes d'agost i dels mesos següents, aniré publicant alguns petits resums meteorològics d'aquells dies a la vila palamosina, tot això amenitzat amb les fotos que vaig fer i altres imatges que els faran més amens, defugint un xic de les fredes dades. 
Entrant en detalls, la primera setmana del passat mes d'agost va ser inusualment dinàmica, per l'època de l'any. Tot i que el sol i la calor haurien d'haver sigut els clars protagonistes, les nuvolades i la pluja van fer acte de presència, especialment el dia 1 i el dia 4, amb una temperatura no gaire elevada.
L'enretirada de l'anticicló de les Açores cap a l'oest i el debilitament de la dorsal africana, unit a una circulació meridiana del corrent en jet, va permetre l'arribada d'alguns solcs d'aire fred en altura cap a la península Ibèrica.

Per exemple, els mapes ens indiquen que el passat dimecres 4 d'agost ens va creuar l'isoterma de -14 ºC a 500 hPa. Com és normal, el fort contrast entre la calor pròpia d'aquestes dates i l'aire fred en altura, va fer crèixer potents tempestes que descarregaren forts ruixats. 
A Palamós, aquella jornada es van recollir 44,4 mm al Passeig del Mar, 39,8 mm a La Fosca i 31,8 mm al Barri Vell, la qual cosa va causar algunes acumulacions d'aigua als llocs habituals. 
Una altra jornada plujosa va ser el diumenge 1. En aquella ocasió els ruixats de tarda deixaren 11,8 mm a La Fosca, 9,4 mm al Passeig del Mar i 6,8 mm al Barri Vell. Cal destacar que aquestes precipitacions foren una autèntica benedicció després dels mesos de sequera que ens havien afectat fins llavors.

Així mateix, la temperatura va ser molt agradable, tenint en compte que era la plena canícula. Només hi va haver una nit tropical, concretament el dia 7, amb 20,5 ºC de mínima. Destaca la mínima de tan sols 15,4 ºC del dilluns 2 d'agost i la mínima de 16,4 ºC del diumenge 1 d'agost. Pel que fa a la temperatura màxima, trobem els 26,4 ºC del dia 7, com a valor més alt. La màxima més baixa foren els 22,4 ºC del dia 1.
Si fem un cop d'ull al vent, trobem una ratxa destacada de 50 km/h SSO el dimarts 3 d'agost, i una ratxa de 48 km/h NNO el dissabtre 7 d'agost. 

Fotos del passat diumenge 1 d'agost. Veiem el cel cobert de núvols baixos amenaçadors a la tarda, amb algun pannus i cortines de precipitació a les Gavarres





















Fotos del passat dilluns 2 d'agost. Veiem un camp ple de matolls secs a Romanyà de la Selva i intervals de núvols baixos




Fotos del passat dimarts 3 d'agost. S'aprecia bandera verda a la platja Gran, marejol aixecat pel garbí, núvols baixos al migdia i altocúmuls lenticulars amb alguna iridiscència a la tarda.










Fotos del passat dimecres 4 d'agost. Veiem el cel amenaçador, cortina de precipitació i els efectes de la pluja intensa d'aquell dia.













Fotos del passat dijous 5 d'agost. S'aprecien núvols baixos a Calonge amb la base ben definida.







Mapes i imatges del passat divendres 6 d'agost. Imatge del satèl·lit Meteosat a les 12:00h. Mapa de supefície i mapa de temperatura a 850 hPa. 




Fotos del passat dissabte 7 d'agost. Podem apreciar la posta de sol amb núvols en varis nivells.