Altocúmulus de l'espècie "floccus", varietat "opacus".
Aquest passat diumenge, es van veure unes boniques formacions d'altocúmuls que van creuar ràpidament el cel.
Els altocúmuls (Ac), són un tipus de núvols mitgencs que es formen entre els 2.500-6.100m.
Les seves espècies poden ser :
stratiformis, lenticularis, castellanus i floccus.
Les seves varietats són:
translucidus, perlucidus, opacus, duplicatus, undulatus, radiatus, lacunosus.
Solen formar part de la degradació dels cúmulus o cumulonimbus.
La seva visió més característica és amb la forma de les típiques "cabretes" o cel enllosat, així com els coneguts altocúmuls lenticulars (amb forma de platets voladors), formats a sotavent de les serralades.
Les típiques "cabretes".
Hi ha moltes dites que fan referència a l'aparició de cels en forma d'enllosat o de rusc d'abella, com són "Cel amb cabretes, a terra pastetes" o "Cel empedrat, terra mullat"., tot i ser cert que la visió d'aquest tipus de formacions al cel, poden indicar l'apropament d'una perturbació, també és cert que en altres casos només són les restes d'una pertorbació desgastada i que no ens afectarà, fins i tot poden ser les restes d'una pertorbació que ens acaba d'afectar, per tant, en aquest cas les dites que fan referència a aquests núvols s'han d'agafar amb pinces.
Els altocúmuls "castellanus", anomenats així perqué semblen els merlets d'un castell, sí que són un bon indicatiu de cares a la formació de tempestes per les properes hores.
A l'hora d'identificar els altocúmulus, els podrem confondre amb cirrocúmuls., una bona manera de diferenciar-los, és el fet que els altocúmuls tenen tonalitats grisenques a la seva base, els cirrocúmuls en canvi són completament blancs.
Quan veiem que els altocúmuls apareixen units uns amb els altres i desapareixen els espais buits entre ells, poden acabar formant altostratus., en aquest cas, això és simptoma de l'arribada de pluges.
Dades actuals :
17.7 ºC
83 % hr
1018 hPa
màxima 23.9 ºC
mínima 12.7 ºC
cel ras
vent fluix de garbí