El Cap Gros al fons de la imatge, vist des de Sant Esteve (La Fosca).
Aquest dies de bonança són ideals per visitar indrets que tenim ben propers i que sempre tenen coses per explicar-nos, com per exemple Cala Margarida o la muntanya de Cap Gros.
Cala Margarida té com a particularitat que malgrat les ampliacions excessives que s'han fet de les antigues barraques de pescadors, encara conserva un aire típicament Mediterrani.
Com a curiositat, dir que aquesta cala, al trobar-se allunyada del nucli antic de Palamós, va ser utilitzada durant l'Edat Mitjana per instalar-hi en quarentena els viatgers que arribaven a Palamós, durant époques d'epidèmies, com la pesta que va afectar a tot Europa.
Un altre tret definitori d'aquesta cala és la platja formada per còdols de grans dimensions.
Cap Gros el podríem qualificar com a "mirador de Palamós", ja que les vistes des d'aquest punt són magnífiques. Aquesta muntanya conserva uns indrets naturals de gran bellesa, tant pel que fa a flora o fauna, com per l'interès, des del punt de vista geològic, que tenen les seves formacions rocoses, les quals ens expliquen processos que van tenir lloc a l'interior de la Terra fa milions d'anys.
Una altre característica de Cap Gros són les abundants pites o atzavares, que poblen els seus penyassegats, sobretot al sector més proper a Cala Margarida.
Les pites o atzavares (àgave americana), són unes plantes que no es troben allí per casualitat, sinó que antigament de les seves fibres es feien unes cordes i caps d'embarcacions molt ressistents.
Pites o atzavares als penyassegats.
No hem d'oblidar tampoc les nombroses ginestes (planta que vaig mencionar fa poc), que hi podem trobar., les flors eren molt utilitzades per crear boniques estores als carrers pel dia de Corpus, el qual solia caure a principis de juny.
Tot seguit us deixo un vídeo d'aquesta zona:
Dades actuals :
23.8 ºC
67 % hr
1013 hPa
mínima 16.1 ºC
cel encalitjat i amb cirrus
vent fluix de xaloc