Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de maig del 2009

Els "tetràpodes", la lluita contra les onades


Dic de protecció del Port Marina Palamós.

Tot i que el temporal de llevant del dia de Sant Esteve, fa més de quatre mesos que va succeir, encara van sortint detalls que expliquen la força inusitada que es va desencadenar sobre les nostres costes. Si fa poc sabíem que hi va haver alguna ona superior als catorze metres, ara s'ha sabut, gràcies a unes declaracions aparegudes a Ràdio Palamós, alguns detalls dels efectes del temporal sobre el Port Marina.

L'extraordinària força de les onades va ser capaç d'emportar-se 50 blocs de formigó del tipus "tetràpodes", fins a una profunditat d'entre 10 i 15 m i a una distància de 100 m del dic., cal dir que cada un d'aquests blocs pesa més de 9 tones., es creu que només s'en podran recuperar una dotzena i la resta s'hauran de fabricar de nou, tal i com ja s'ha començat a fer aquests darrers dies, per poder tornar a posar en condicions el dic de protecció del Port Marina.

Cal dir que els blocs de formigó del tipus "tetràpodes", estan especialment dissenyats per dissipar l'energia de les onades, efecte al qual hi ajuden els abundants orificis que queden entre els blocs, un cop estàn instal-lats. Aquest sistema és un dels més moderns i segurs per la contenció de temporals als mars de tot el món.

Imatge d'un d'aquests tetràpodes, semblant als que podem trobar al Port Marina Palamós :

Font: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beton-Tetrapode_1.jpg