Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 26 de maig del 2009

Les meduses ja ens comencen a visitar

Imatge d'acumulacions de meduses a Cala Estreta. Es tracta de l'espècie Velella velella, anomenades popularment "barquetes de Sant Pere".

Aquests últims dies estan fent acte de presència una gran quantitat de meduses o borns, els quals arriben a la costa transportades pels vents i els corrents marins.
Les més abundants són les popularment conegudes com a " barquetes de Sant Pere ", amb nom científic Velella velella, aquestes meduses de petit tamany arriben a milers en aquesta época de l'any.
Per desplaçar-se fan servir un sistema molt enginyós, ja que tenen una membrana en forma de vela de vaixell que sobresurt de la superfície de l'aigua i s'aprofita dels vents predominants.
Tot i la seva abundància, per sort, són completament inofensives.

Una altre espècie de medusa que també ha fet acte de presència, són les Pelagia noctiluca, les quals són molt perilloses pels banyistes, ja que els seus llargs tentacles són molt urticants i poden provocar dolors intensos i vòmits. Com a curiositat, cal dir que normalment viuen a mar obert i a la nit pugen a la superfície per alimentar-se, és en aquest punt quan, si les condicions de vent i corrents marines són favorables, arriben fins a la costa.

Imatge de dues meduses de la perillosa espècie Pelagia noctiluca.

Dades actuals :

21,4 ºC
64 % hr
1018 hPa
màxima de 23,6 ºC
mínima de 16,4 ºC
pluja : 5,5 mm
cel amb alguns cúmuls 4/8
vent fluix de tramuntana