Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 11 de maig del 2009

La seixa o rissaga, un fenomen perillós


Port de Ciutadella. Font:
http://www.onsortir.cat/index.php?op=127&tipus=3&id=1041
La primavera és una estació propensa a la formació de seixes o rissagues. La seixa, tal com s'anomena a les nostres contrades o la rissaga tal com es diu a “ses illes “ és un fenomen perillós provocat per una situació meteorològica molt especial. Es tracta d'una ona estacionària, és a dir, un desplaçament d'una gran massa d'aigua marina amb un període de moviment determinat, produït per un canvi molt sobtat de la pressió atmosfèrica, o bé per l'aparició d'ones sísmiques. Aquest fenomen és típic en situacions de fortes tempestes (com la situació de tren convectiu, que ens afectà el dia 27 de maig de l'any 2008 )., aquests sistemes convectius, degut al seu poc gradient bàric, provoquen un alçament sobtat de la superfície marina i una disminució prèvia de l'alçada del mar.
Per resumir-ho gràficament, és com llençar una pedra en un cubell d'aigua, primer es veu com l'aigua s'enfonsa i desprès es veu com l'aigua puja de cop .
El terme “seixa” prové del francès “seiche“ (segons wiquipedia) aquest terme fóu emprat per primer cop per l'hidròleg suís François-Alphonse Forel, l'any 1890, desprès d'observar l'efecte sobre el llac Geneva, a Suïssa.

Segons la intensitat de la pertorbació atmosfèrica o sísmica, podem tenir un fenomen de ressonància que pot augmentar degut a la forma allargada o a la poca profunditat de la cala o el port que es veu afectat. Un exemple d'aquest cas és el port de Ciutadella, a Menorca, on són típiques les conegudes “rissagues” que poden provocar grans destrosses. Solen tenir un període d'oscil·lació de 10 minuts. A casa nostre no són tan problemàtiques, tot i que algun cop ens han donat més d'un ensurt, com ha passat a l'Estartit o també a Palamós, on ja fa una colla d'anys (la data no la puc concretar) els pescadors van haver de treure les amarres de les barques en plena nit i romandre en elles al mig de la Badia, tot esperant que passés el fenomen per evitar desperfectes.


Efectes d'una rissaga al Port de Ciutadella. Font: http://www.proteccioncivil.es/es/index.html

Una altre forma d'oscil·lació del nivell del mar, aquesta sense cap complicació, és la coneguda pel nom de marea, la qual és produïda per l'atracció gravitatòria de la Lluna i dura moltes hores. Les marees al nostre Mar Mediterrani solen ser d'uns pocs centímetres, tot el contrari que als oceans, on poden ser de varis metres.

Es té constància documental del fenomen de les rissagues des del segle XV, en el cas de Ciutadella.
Les seixes o rissagues poden donar lloc a oscil·lacions del nivell del mar, d'entre 60 o 120 cm., tot i que en algunes ocasions han sigut de 3 metres. Avui dia està totalment demostrat que les oscil·lacions ràpides del gradient baromètric, donen lloc a grups d'ones a la superfície, a mar obert, que són la causa de les rissagues a Ciutadella., això és degut a la peculiar forma de la cala (és estreta i allargada) allí es forma una amplificació molt important, donant lloc a grans oscil·lacions del nivell del mar.