Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 21 de novembre del 2009

Setmana d'espera



Aquest mes de novembre i bona part de l'any, l'hauríem de qualificar com a autèntica "travessa del desert", pels que ens agraden el canvis de situació meteorològica.
Els propers dies, vindran marcats per la mateixa tònica de temps que hem tingut tota la setmana, és a dir, continuarem tenint una situació estancada, fruit de la presència d'un gran anticicló que abraçarà tot el Mediterrani amb pressions de 1030 hpa al seu centre, situació més típica del mesos estiuencs o de gener, que d'avançada la tardor.

La temperatura d'uns 12 cº a uns 850 hpa., provinent d'una llengua d'aire càlid africà, ens continuarà aportant força nuvolusitat de tipus baix i temperatures anormalment altes per les dates. La única novetat destacable serà el vent de garbí, que pot arribar a bufar moderat aquest dissabte a partir del migdia.

Les temperatures, patiríen una lleugera baixada de cares al vespre de diumenge, degut al pas d'un sistema frontal, que es notarà per l'augment transitori de la nuvolusitat i l'entrada de la tramuntana.

A partir del dilluns , l'anticicló de les Azores ens abraçaria en forma de falca, situació que s'allargaria la resta de la setmana, amb la qual cosa, podrem dir que haurem viscut un dels mesos de novembre més monòtons, secs i càlids de les últimes décades.

Per sort, tot i que un dia o altre aquesta situació s'haurà d'acabar, els models preveuen canvis destacables en forma de baixada notable de les temperatures , d'aquí 10 dies, amb la qual cosa començaríem el mes de desembre d'una forma molt diferent de com s'ha comportat el present mes., no obstant, recordar que les previsions a més de 4 o 5 dies vista, s'han d'agafar amb pinces.

Ara com ara, alguns models estacionals preveuen que el mes de desembre serà plujós i amb temperatures normals o una mica més càlides, situació que es repetiria els següents mesos, talment com si la natura ens volgués compensar de la desastrosa tardor que hem tingut, tal com diuen "somiar és de franc", esperem que això es faci realitat.


Model estacional NCEP de temperatura a 2 m., observeu com preveu un desembre normal o una mica més càlid i uns mesos posteriors més freds del normal:



Model estacional NCEP de precipitació, observeu com preveu un desembre normal o una mica més plujós i uns mesos posteriors amb més precipitació de la normal:



Fer clic sobre les imatges per ampliar-les.