Foto d'un "Coprinus picaceus" en una fase molt avançada.
El temps humit de la setmana passada va afavorir que apareguéssin certes espècies de bolets.
La tramuntana que ha bufat les dues darreres jornades, sens dubte, haurà tingut un efecte negatiu, de cares a mantenir les condicions propícies pel naixement d'altres bolets.
Avui parlaré d'un bolet de la família de les coprinàcies, conegut com a "Pixacà de garsa" o "Bolet de femer blanc i negre". El seu nom científic és "Coprinus picaceus".
Aquest bolet no té cap mena d'interés culinari., li agrada el terreny amb poca cobertura arbòria, amb abundant matèria orgànica.
Una de les característiques més curioses d'aquest bolet, és el fet que antigament s'utilitzava la tinta que deixa anar quant es comença a descompondre, per escriure.
Cal no confondre aquest bolet amb un de molt semblant i de la mateixa família, conegut com a "Bolet de tinta" (Coprinus comatus) d'interés culinari.
Imatge del bolet quan comença a sortir a la superfície. Observeu la curiosa aparença que adopta en forma d'ou:
El bolet en una fase més madura sense haver desplegat del tot el barret:
Dades actuals:
7,5 cº
44 % hr
1019 hpa
mínima 3,2 cº
màxima 11 cº
cel estrellat
vent fluix de gregal
maror, mar de fons de NE
A destacar l'ambient fred que tenim, producte de la devallada de les temperatures.
La tramuntana agregalada ha bufat amb forta intensitat durant les darreres hores, amb ratxes d'entre 60/70 km/h, donant temperatures de sensació de varis graus negatius. Al mar s'han pogut veure ones d'uns 2 m d'alçada al llarg de tot el dia.
Es preveu que en les properes hores el temporal de nord vagi afluixant. Demà ja tindrem vents fluixos i de direcció variable a la nostra zona, exceptuant al nord del cap de Begur, on encara es pot mantenir la tramuntana entre feble i moderada. Encara tindrem maror, amb mar de fons de NE.
Atenció demà al matí, abrigueu-vos molt, ja que les temperatures mínimes podran voltar els 0 cº a la línia costanera i els 3 0 4 cº negatius terra endins.