Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 de gener del 2010

Uns dies poc saludables


Per fí es pot tornar a veure el sol.

Sembla que la monotonia que portem arrossegant des de fa 10 dies, en forma de cels grisos, elevada humitat i alguns plugims o roïnes intermitents, les quals en cinc dies ens han deixat la missèrrima xifra de 1,7 mm es pendrà un descans a partir d'avui, on podrem gaudir del sol tot i que malauradament no acabarà de fer net.
Aquest temps més típic del Principat d'Astúries o d'Irlanda, deixarà pas a estones de sol, acompanyades d'algun núvol prim, situació que es repeteria aquest divendres, amb una lleugera recuperació de les temperatures màximes i una devallada de les temperatures mínimes, producte de la menor presència de nuvolusitat durant les hores nocturnes.
Així doncs als que ens agrada veure el sol de tant en tant estem d'enhorabona.

Aquests dies que hem tingut són molt poc saludables, el solet que es preveu pot ajudar en certa manera a la gent que pugui tenir problemes de salut, com les persones grans, sobretot en casos d'artritis o reuma, amb un baix estat d'ànim o amb problemes depressius.
Cal tenir en compte que les persones amb baixos nivells de vitamina D, necessiten l'acció solar, ja que aquesta vitamina s'obté majoritàriament per l'acció dels raigs UV del sol, al incidir sobre la nostra pell.
Una altre font d'obtenció de la vitamina D, encara que de manera molt menor, són els ous, la llet i sobretot dels olis dels peixos, com el salmó, el verat o la sardina.

Els raigs del sol són els responsables de la producció de vitamina D-2 i D-3.
La vitamina D-2 deriva de l'ergosterol ingerit amb la dieta i la D-3 deriva del colesterol via 7-dehidrocolesterol.
Un cop s'han creat aquests dos tipus de vitamina D, s'han de sintetitzar als ronyons per obtindre la vitamina D en la seva forma activa.
Aquesta vitamina sota la seva forma activa és emmagatzemada al fetge, ronyons, melsa, pell i cervell.
La vitamina D té la funció de facilitar que el calci i el fòsfor, s'absorveixin a nivell intestinal i mantingui els ossos sans en nens i adults.
Actualment, als països on l'acció solar és mínima, la llet s'enriqueix amb vitamina D-2, per evitar certes malalties que afecten el creixement dels nens, els quals poden tenir problemes als ossos i patir de raquitisme.
Sense els efectes beneficiosos de la vitamina D, obtinguda a partir de l'acció dels rajos solars, els adults podem patir deficiències com l'osteosporosis i també l'osteomalàcia, coneguda com a malaltia dels ossos tous, degut a la manca de calci.