Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 de novembre del 2012

La NASA constata que l'augment del gel marí antàrtic és degut al vent

Vista de la glacera Sheldon amb la Muntanya Barre al fons. Imatge captada des de Ryder Bay, prop de l'Estació d'Investigació Rothera, Illa Adelaida, a l'Antàrtida. Un nou estudi de la NASA i la "British Antarctic Survey" analitza per què la capa de gel marí antàrtic ha augmentat sota els efectes del canvi climàtic en les últimes dues dècades.


Tal com vaig apuntar en un anterior article, una de les probables causes de l'augment del gel marí antàrtic, era l'existència d'un canvi en els vents imperants a la regió, doncs bé, ara sembla que aquesta teoria ha estat corroborada per un estudi recent de la NASA i la institució britànica del "British Antarctic Survey."

Els científics d'aquests dos organismes, han informat de la primera evidència directa que l'augment del gel marí antàrtic en les dues darreres dècades, està provocat per un canvi en el règim de vents antàrtics. Els resultats ajuden a explicar per què, a diferència de les dramàtiques pèrdues de gel marí que es reporten a l'Àrtic, l'Antàrtida veu com la capa de gel marí ha augmentat sota els efectes del canvi climàtic.

Els investigadors científics Ron Kwok, del "Jet Propulsion Laboratory", de Pasadena, Califòrnia, i Paul Holland, del "Natural Environment Research Council's British Antarctic Survey" de Cambridge, Regne Unit, han estudiat els mapes obtinguts a través de la recopil·lació de cinc milions de medicions diàries del gel marí, durant un període de 19 anys.
Aquests cinc milions de dades diàries van ser recollides per quatre satèl·lits Meteorològics de la Defensa dels EUA, i mostren, per primera vegada, com hi ha hagut una deriva o moviment del gel marí al voltant de l'Antàrtida.

Segons Holland, "aquests canvis en la deriva del gel per culpa dels vents antàrtics, només eren una especulació dels models informàtics, però ara s'han trobat proves que això és cert". Cal destacar que l'estudi ha estat publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista "Nature Geosciences".

"L'estudi de les observacions directes per satèl·lit mostren la complexitat del canvi climàtic. Hem de dir que la capa de gel marí antàrtic està augmentant lentament, però hi han algunes regions que experimenten augments molt majors i altres tenen pèrdues que els acaben compensant."

"Ara sabem que aquests canvis regionals són causats per canvis en els vents, els quals, al seu torn, afecten la capa de gel marí a través dels canvis en la deriva del gel i de la temperatura de l'aire." "Els canvis en la deriva del gel també suggereixen grans canvis en l'oceà que envolta l'Antàrtida, el qual, és molt sensible a l'aigua freda i salada produïda per l'augment del gel marí."

Holland, va dir que el gel marí del voltant de l'Antàrtida es veu arrossegat des del continent cap al nord per culpa dels forts vents. "Des del 1992, aquest deriva del gel marí ha canviat", va dir. "En algunes àrees, la sortida del gel marí de l'Antàrtida s'ha duplicat, mentre que en altres ha disminuït de manera significativa."

El gel marí té un paper clau pel clima de la Terra, ja que reflecteix la calor del sol i dóna un hàbitat a la vida marina. En ambdós pols, la coberta de gel marí està en el seu mínim a finals d'estiu. No obstant això, durant la congelació hivernal a l'Antàrtida, la capa de gel s'expandeix fins ocupar una àrea que és dues vegades la grandària d'Europa. El seu gruix varia des de menys d'un metre fins a diversos metres, fent que l'aigua de l'oceà es quedi aïllada de l'atmosfera més freda que hi ha a sobre.

Aquesta nova investigació també ajuda a explicar per què els canvis observats en l'extensió de gel marí són tan diferents en ambdues regions polars.
L'Àrtic ha sofert enormes pèrdues de gel a les últimes dècades, mentre que l'extensió del gel global a l'Antàrtida ha augmentat lleugerament. No obstant això, aquest petit augment de l'Antàrtida és en realitat el resultat d'uns augments i d'unes devallades molt més grans a nivell regional, a causa dels canvis impulsats pel vent. En alguns llocs, l'augment dels vents que bufen cap al nord ha fet que la coberta de gel marí s'expandeixi cap a fora de l'Antàrtida. Per contra, com que l'Oceà Àrtic està envoltat de terra, els vents no expandeixen el gel marí de la mateixa forma.

"La coberta del gel marí antàrtic interactua amb el sistema climàtic mundial de manera molt diferent de com ho fa a l'Àrtic, i aquests resultats posen de manifest la sensibilitat que té la coberta de gel de l'Antàrtida als canvis en la força dels vents a tot el continent", va dir Kwok.

El canvi climàtic ha tingut un impacte contrastat a l'Antàrtida en els últims decennis. La península Antàrtica s'ha escalfat de la mateixa manera que a l'hemisferi sud, mentre que l'Antàrtida oriental ha mostrat pocs canvis i, fins i tot, ha patit un petit refredament al voltant de la costa. La nova investigació millora la comprensió del canvi climàtic actual i futur.

Els autors assenyalen que és important distingir entre la capa de gel de l'Antàrtida (gel glacial) que està perdent volum i el gel marí antàrtic (aigua de mar congelada) que s'està expandint.

La investigació va ser finançada per la NASA i el Consell de Recerca del Medi Ambient Natural.

Informació extreta de: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-355