Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de juliol del 2015

15 de juliol: la intensa calor va escalfant el mar

Mapa de temperatura actual de l'aigua superficial del Mediterrani Occidental.


L'onada de calor històrica que estem patint, amb temperatures de rècord i una excepcional durada, està escalfant de forma important les aigües del Mediterrani, sobretot tenint en compte que encara falta un mes i mig per acabar l'estiu climàtic.
La intensació radiació solar i la bombolla d'aire càlid tropical que afecta a bona part del continent europeu, ha fet pujar la temperatura del mar fins als 28ºC en algunes zones, com per exemple a Mallorca o a Tarragona, segons les dades de Puertos del Estado recollides ahir dimecres.
A Palamós, actualment la temperatura de l'aigua a mig metre de fondària està al voltant dels 24ºC i, si les condicions atmosfèriques es mantenen sense grans canvis, no seria descabellat pensar que es pugui arribar fins als 26ºC a finals d'agost.

Amb aquestes condicions, i si es compleixen altres requisits, quan arribi algun embossament d'aire fred en altura, la calor alliberada pel mar i l'aire humit que l'acompanya, poden ser un gran combustible per fer crèixer potents núvols de tempesta que descarreguin aiguats intensos.
Per fer-nos una idea de la gran energia que poden alliberar unes aigües marines que es troben per sobre els 27ºC, cal tenir present que els ciclons tropicals, anomenats huracans a la Regió Atlàntica i a l'Oceà Pacífic Nord, necessiten que l'aigua del mar es trobi a 27ºC o més per formar-se i mantenir la seva potència.
Al Mediterrani, degut al seu petit tamany, aquesta mena de fenòmens atmosfèrics són inexistents, no obstant, es pot arribar a formar una versió reduïda anomenada Medicane, de la qual ja n'he parlat en anteriors articles.  


Temperatura de l'aigua del mar en el nostre sector marítim. Veiem com el mar es troba a 24ºC a la zona de Palamós i al voltant dels 27ºC a Barcelona. 


En relació al temps passat, ahir dimecres 15 de juliol, a Palamós va continuar l'estuba, amb una màxima de 28,5ºC i una humitat que arribà fins al 90%.
L'altre fet remarcacble va ser l'aparició de nombroses franges de núvols alts, juntament amb abundants esteles d'avions, sobretot al matí.
Aquestes esteles d'avions que ens mostra la imatge final d'aquest post, van poder formar-se gràcies a l'existència d'una capa d'humitat relativa que arribava al 90% a uns 300hPa (9000 metres d'altura). Cal tenir present que els avions comercials solen volar a una altura de creuer de 10.000 metres.
Degut als vents de component sud i sud-oest que bufaven en altura, els núvols viatjaren de sud a nord.

La nuvolositat d'origen natural estava formada per Ci, Cs i Cc, amb entre 5/8 i 6/8 al matí i a la tarda, però al vespre només quedaren 4/8, amb alguns bonics Ci uncinus i Cc virga. Com sol ser habitual, la presència de Cs ocasionà algun fenomen òptic durant el matí, amb l'aparició de parhelis i halo solar.


Mapa d'humitat relativa a 9000 metres d'altura d'ahir dimecres a les vuit del matí. Veiem una extensa capa d'humitat que arriba al 90% a sobre Catalunya.


D'altre banda, les màximes més altes d'ahir dimecres a Catalunya arribaren fins als 38ºC a La Pobla de Segur, 38ºC a Tremp, 37,6ºC a Castelldans, 37,6ºC a Alcarràs o 37,2ºC a Sant Romà d'Abella.

A Girona, les màximes més tòrrides arribaren fins als 36,3ºC a Girona ciutat, 36,2ºC al Pantà de Darnius-Boadella, 36,2ºC a Olot, 35,3ºC a Santa Coloma de Farners o 35,3ºC a Fornells de la Selva.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser 1 grau més altes que les del dia abans en alguns punts, i en d'altres es van mantenir sense canvis destacables.
En aquest sentit, trobem que la màxima més alta van ser els 34,5ºC de Monells, per contra, la màxima més curta foren els 28,0ºC de Palamós-La Fosca.
Així mateix, les mínimes van baixar entre 1 i 2 graus, però a Castell d'Aro pujà tres dècimes, amb els 17,5ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 24,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 15 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,5ºC (17,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,3ºC (17,4ºC)., La Tallada d'Empordà 32,0ºC (17,6ºC)., Castell d'Aro 31,1ºC (19,3ºC)., Torroella de Montgrí 30,6ºC (19,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 15 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,5ºC, mínima 22,8ºC. Vent: fins les 08:00h vent del O i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a partir del migdia., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Esteles d'avions observades ahir dimecres de bon matí. Font: càmera web de Sant Daniel Calonge.