Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de juliol del 2015

El mes de juliol comença amb boira d'advecció i molta xafogor

Palamós sota una espessa boira ahir dimecres 1 de juliol a primeres hores del dia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al temps del programa Los Desayunos de TVE (minut 32:35) i al temps del Meteocat.


Ahir dimecres 1 de juliol, la combinació entre la massa d'aire càlida que ha arribat des de l'interior del Sàhara, l'aigua relativament fresca del mar, la qual es troba a 18ºC (segons dades de l'observatori de l'Estartit) i la presència d'una mica de vent de llevant, van provocar l'arribada de bancs de boira d'advecció a primeres hores del dia, a Palamós i en d'altres indrets de la costa catalana (entre Barcelona i el Cap de Creus).
Aquests bancs de boira primer arribaren en forma de núvols baixos o boira alta a primera hora del dia, però al cap de poca estona es convertiren en boira baixa espessa, dificultant de forma important la visibilitat, tal com podeu observar al recull de fotografies. Malgrat tot, a partir de mig matí la boira es va trencar i va quedar una tarda asserenada.


Imatge de satèl·lit d'ahir dimecres a les 08:30h, on veiem la boira que ens afectava. Font: Eumetsat


Així mateix, encara que la boira va trencar la monotonia de les darreres setmanes, la jornada va estar caracteritzada per la forta xafogor causada per l'elevada humitat imperant, present gràcies al feble vent d'entre llevant i xaloc, i la marcada estabilitat atmosfèrica.
L'altre aspecte a destacar, en relació a l'estat del cel, va ser l'existència d'una important intrusió de pols sahariana, la qual ens deixà un cel blanquinós i un capvespre marronós o groguenc, tal com podeu veure a la foto inferior. Sens dubte, en cas de ploure seria en forma de pluja de fang, però això no està previst que passi.

Avui dijous es preveu que ens creuin algunes bandes de núvols prims i pel cap de setmana s'espera una altre punta de calor, la qual s'allargaria en els inicis de la setmana que ve. De cares al dimecres es podrien normalitzar les temperatures, però la calor no ens la treurem de sobre i tampoc es veuen precipitacions, almenys a la nostre zona.


El capvespre groguenc/marronós d'ahir dimecres a causa de la pols sahariana.


Boira a les muntanyes de Castell ahir dimecres a primera hora del dia. Foto mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 i a la notícia del 324.cat.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimecres 1 de juliol al Baix Empordà, van ser entre 1 i 3 graus més baixes que les del dia anterior, però a Palamós es va mantenir sense canvis.
Aquestes oscil·laren entre els 33,2ºC de Monells o de Les Olives, com a màximes més altes, i els 26,2ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van tenir comportaments diferents segons l'indret, amb pujades de 4 graus, com a Torroella de Montgrí, pujades d'entre 1 i 2 graus, com a Monells, i  mínimes sense canvis, com és el cas de Palamós.
Els 16,5ºC de Monells van ser la mínima més fresca i els 23,2ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir dimecres 1 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,2ºC (16,5ºC)., La Tallada d'Empordà 32,0ºC (18,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,1ºC (17,2ºC).,  Torroella de Montgrí 31,1ºC (20,9ºC)., Castell d'Aro 27,4ºC (19,7ºC).

A la resta de la demarcació gironina destaquen les següents màximes, segons Meteoclimatic:

35,7ºC a Breda, 35,3ºC a Porqueres, 34,6ºC a Mieres, 34,4ºC a Medinyà o 34,0ºC a Arbúcies.

A la resta del país trobem com a màximes més altes els 39ºC de Castelldans, 38ºC a Lleida-la Bordeta, 38ºC a Artés, 38ºC a Tremp o 38ºC a Baldomar. Dades de Meteocat

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 22,7ºC. Vent: fins les 17:00h va bufar vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del E, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull de fotos de la boira d'advecció d'ahir dimecres


Foto mostrada a la portada del Facebook del Meteocat i al programa Espai Terra de TV3 (minut 20:58).