Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 de juliol del 2015

6 de juliol: últimes fuetades de l'onada de calor i previsió de tramuntana

Mapa de diferència entre les temperatures màximes previstes per avui dimarts i les màximes previstes per demà dimecres. Veiem com demà dimecres les màximes poden ser entre 1 i 6 graus més baixes a la major part del país, excepte al litoral de Tarragona.


Ahir dilluns 6 de juliol, vàrem patir el penúltim dia d'aquesta històrica onada de calor. Altre vegada, les temperatures màximes de nombroses poblacions gironines van arribar o superar la xifra dels 40ºC.
Degut a la presència inamovible de la bombolla d'aire càlid provinent del Sàhara, amb isotermes de 25ºC a 1400 metres d'altura (segons el radiosondatge de Barcelona), i a la presència de vent de garbí reescalfat, van fer que el registre més elevat de la comarca baixempordanesa arribés fins als 40,3ºC a Les Olives (Garrigoles).

A Palamós, el vent de garbí va ser especialment intens durant la tarda, amb una ratxa màxima de 61 km/h, i es va encarregar que "només" s'arribés fins als 27,6ºC al centre del nucli antic o fins als 28,8ºC a La Fosca., així mateix, a la població veïna de Calonge van tornar a tenir una jornada inusualment càlida, amb 34,0ºC de màxima.
Tot seguit podeu veure una recopilació de les màximes més altes registrades ahir dilluns per les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya.




També, segons la xarxa d'estacions de Meteoclimatic hi van haver aquestes altres màximes:

Arbúcies 41,4ºC., Mieres 41,2ºC., Porqueres 40,1ºC., Castelló d'Empúries 39,8ºC., Santa Pau 39,0ºC., Breda 38,9ºC., Mata 38,9ºC.

Tot i que avui dimarts encara s'esperen les darreres fuetades d'aquesta onada de calor, amb màximes que poden pujar entre 1 i 2 graus més que ahir dilluns cap a l'interior de Barcelona, es preveu que a Girona les màximes vagin cap avall i, a més, l'entrada d'un flux de component N a partir de demà dimecres al matí, provocarà que les temperatures màximes es normalitzin a la major part del país.
Els registres experimentaran una devallada d'entre 1 i 6 graus, siguent la baixada més important a l'interior i al Pirineu, i menys destacada a la costa., fins i tot, en alguns punts costaners de Tarragona o de l'Empordà la màxima podrà ser lleugerament més alta degut a l'entrada de vent reescalfat del nord.
En els dos següents mapes de temperatures a 850hPa veiem com avui dimarts està previst que s'arribi fins als 26ºC a 1500 metres d'altura, en canvi, per demà dimecres hi hauran isotermes de 16ºC en aquelles alçades, uns 10ºC menys que avui.






Mapa de pressió en superfície previst per dimecres a la tarda. S'observa una clara situació de nord.


Aquest canvi de temps vindrà donat per la formació d'una pertorbació cap a Itàlia, la qual podrà ocasionar fortes tempestes entre els Alps i el nord d'Itàlia, i per l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca.
A casa nostre ho rebrem com una típica situació de tramuntana, la qual pot fer que el perill d'incendi forestal encara sigui més acusat, sobretot entre el matí del dimecres i el matí del dijous.
La tramuntana podrà bufar a uns 25 km/h de mitjana entre el matí del dimecres i el matí del dijous, i poden registrar-se ratxes de 50 km/h en el nostre sector costaner i ratxes de 75 km/h mar endins i al nord de l'Alt Empordà.  


Mapa de vent en superfície previst per dijous a primeres hores del dia. Veiem tramuntana a 15/20 nusos en el nostre sector costaner. 


Mapa de ratxes de vent previstes per dimecres a la nit. Veiem com poden arribar als 30 nusos en el nostre sector costaner.


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar 3 graus, comparades amb les del dia anterior, excepte a Castell d'Aro, on només baixà 1ºC i a Les Olives, on només baixaren algunes dècimes.
Els valors van oscil·lar entre els 40,3ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 27,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 2ºC de mitjana,  amb els 18,4ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 22,2ºC Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 6 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 38,1ºC (18,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 37,9ºC (18,9ºC)., La Tallada d'Empordà 37,5ºC (18,9ºC)., Torroella de Montgrí 35,4ºC (19,1ºC)., Castell d'Aro 34,1ºC (18,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 6 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,6ºC, mínima 21,9ºC. Estat del cel: 1ª hora 3/8 Ci i Cc., matí 2/8 Ci i Cc., migdia 1/8 Ci i 1/8 St, tarda asserenada i vespre 1/8 Ci, amb núvols alts més bundants mirant cap al nord. Vent: fins les 08:00h vent del NO, a 2 km/h de mitjana o calma., de les 08:00h a les 15:00h vent del E i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima 61 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, amb molts blancalls., mar endins hi havia marejol al matí i maror a la tarda (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)