Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de juliol del 2015

26 de juliol: núvols alts, parheli i retorn de la calor

Cel enterenyinat per núvols alts ahir diumenge a Begur.


Ahir diumenge 26 de juliol, l'arribada de les restes d'un sistema frontal que avançava des del nord-oest cap al sud-est, va deixar-nos un cel enterenyinat per núvols alts dels gèneres Cirrus i Cirrostratus.
Com sol passar tot sovint, la presència de núvols Cirrostratus, formats per cristallets de gel, va generar algun fenomen òptic curiós, com el parheli que podeu observar a les fotografies de més avall, captades ahir al vespre en el sector del massís de les Gavarres.

Juntament amb aquest conegut fenomen òptic, el cap de setmana també ens ha deixat altres curiositats.
S'ha de fer esment que durant la nit del dissabte, es van veure algunes resplendors mirant cap al sud-oest i també es va escoltar algun soroll semblant al que fan els trons, talment com si es tractés d'una tempesta llunyana.
Malgrat tot, es tractava del concurs de focs d'artifici que es fa cada any a Blanes, ciutat situada a una distància de 34 km de Palamós, si ho mirem en línia recte (57 km per carretera)., segurament, la presència d'una capa de núvols baixos estratocúmuls, formats per finíssimes gotetes d'aigua, facilitaren l'observació del fenomen.


Parheli o fals sol observat ahir diumenge a la tarda a sobre del massís de les Gavarres.


D'altre banda, la lleugera refrescada que vàrem tenir el passat dissabte, ahir diumenge va passar a la història, ja que les temperatures màximes altre vegada es van enfilar de valent.
Per exemple, si el passat dissabte s'arribava fins als 30ºC a Santa Coloma de Farners, ahir diumenge van tenir una màxima de 35ºC.
Altres màximes assolides ahir diumenge a Girona són els 35ºC d'Anglès, 35ºC a Vilablareix o 34ºC a Girona.

A la resta del país les màximes més altes van arribar fins als 38ºC a Vinebre, 37ºC al Pantà de Riba-roja, 37ºC a Torroja del Priorat o 36ºC a Falset. Dades de Meteocat

En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van tenir una pujada molt forta cap a l'interior, amb valors fins a sis graus més elevats que els del dia abans, no obstant, a la costa les màximes baixaren al voltant d'un grau.
Els valors van oscil·lar entre els 33,2ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 27,0ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 2 i 4 graus més baixes, comparades amb les del dia abans, però a Palamós només va baixar 1,4ºC.
Els 14,7ºC de Monells van ser la mínima més fresca, en canvi, els 21,7ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 26 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,2ºC (14,7ºC)., La Tallada d'Empordà 33,0ºC (16,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,5ºC (15,6ºC)., Torroella de Montgrí 30,9ºC (17,4ºC)., Castell d'Aro 29,3ºC (16,0ºC).

Més dades meteorològiques d'ahir diumenge 26 de juliol  del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,0ºC, mínima 21,7ºC. Estat del cel: a primera hora del dia 4/8 Sc., matí 4/8 Ci i entre 3/8 i 4/8 Sc., tarda 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més de 2/8 Sc.Vent: fins les 05:00h vent del NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del E i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h S. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Parheli observat a la dreta del sol ahir a la tarda.