Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 d’agost del 2016

13 i 14 d'agost: monotonia estiuenca, però amb nits fresques i el dia va de baixa

Posta de sol a la badia de Palamós als anys seixanta del segle passat. Imatge captada des de la desapareguda platja de la Catifa.

En les darreres jornades ja comença a ser evident com de mica en mica el sol es va amagant abans al vespre, alhora que al matí cada cop surt més tard., en concret, es pot comprobar que entre la sortida i la posta de sol cada dia perdem dos o tres minuts de llum que passen a allargar la nit.

Avui dilluns 15 d'agost se celebra la festivitat de la Mare de Déu d'Agost., de ben segur que coneixereu el famós refrany que fa referència a aquest dia "Per la Mare de Déu d'Agost, a les set ja és fosc".
Tot i que la dita podria resultar enganyosa perquè a les set de la tarda encara no és fosc, hem de tenir present que aquesta no va desencaminada, ja que en realitat hi ha un desfasament de dues hores entre l'horari solar i l'horari que marquen els nostres rellotges. Això fa que estiguem parlant de les nou del vespre, l'hora on ja comença a fosquejar en aquesta època de l'any.
Fins a l'arribada de l'equinocci de tardor, quan  el dia i la nit tenen la mateixa durada i el sol creua l'equador passant de l'hemisferi nord al sud, veurem com el dia i la nit s'aniran igualant, fins que a partir de llavors la nit s'anirà allargant respecte el dia. Aquest moment marca l'inici d'un període de 6 mesos en el qual al pol nord no es veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.
Un fet curiós de l'equinocci a l'equador és que al migdia els objectes i les persones no fan cap ombra, ja que el sol passa just per sobre la vertical de les persones i els objectes. La tardor del 2016 començarà el 22 de setembre a les 16h 21m.

La platja Gran de Platja d'Aro plena de banyistes ahir diumenge a les 14:03h sota un sol de justícia. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro. 

En un altre ordre de coses, ahir diumenge 14 d'agost, hi va haver la quarta jornada seguida sense mínimes tropicals a cap lloc del Baix Empordà, però aquestes ja començaren a ascendir de forma evident respecte els dies anteriors.
Malgrat que de nit encara es va poder aguantar bé la calor, de dia les temperatures màximes ja van superar els 30ºC cap a l'interior de la comarca, però encara el mercuri ens deixava uns registres força discrets per aquesta època de l'any, amb els 32,1ºC de Les Olives i els 31,6ºC de Monells com a màximes més càlides.
En relació a l'estat del cel, cal destacar que com a única novetat van començar a aparèixer alguns intervals de núvols baixos producte de l'augment del grau d'humitat. En total, al matí es van veure entre 1/8 i 3/8 Sc i St, siguent més destacats a sobre el mar. A la tarda els pocs núvols anaren a la baixa, amb només 1/8 o 2/8 Sc i St esporàdics.

Pel que fa a les temperatures màximes que van registrar-se ahir diumenge 14 d'agost al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar de forma més o menys important a tot arreu, degut a l'enretirada de l'aire fresc i al temps assolellat.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 2,7ºC respecte el dia anterior, a Monells va ascendir 2,4ºC i a Castell d'Aro pujà 0,3ºC. A Palamós la màxima fou 1,8ºC més alta que la del dia precedent.
En aquest sentit, els 32,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les mínimes, veiem com aquestes també van pujar a totes les estacions meteorològiques. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 1,6ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà ascendí 0,6ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 0,8ºC més alta que la del dia anterior.
Els 13,2ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 19,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 14 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,6ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 31,2ºC (13,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,1ºC (13,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,0ºC (14,1ºC)., Castell d'Aro 26,8ºC (15,3ºC).  

Més dades meteorològiques d'ahir diumenge 14 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,1ºC, mínima 18,4ºC. Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component ESE, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda/vespre., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i la platja Gran de Platja d'Aro plena de banyistes el passat dissabte 13 d'agost a les 16:33h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.

Per acabar el resum meteorològic del cap de setmana, només falta comentar que el passat dissabte 13 d'agost, a Palamós vàrem tenir una mínima molt agradable de 17,6ºC, sens dubte tot un luxe. Aquest fet es va donar gràcies al cel asserenat i a l'absència de vent que facilitaren la pèrdua de calor per radiació nocturna, combinat amb les restes d'aire fresc que encara restaven sobre nosaltres i les altes pressions que acumulaven l'aire fred cap a les parts menys elevades.
Un altre dels efectes produïts per l'anticicló i la nit serena, va ser l'aparició d'un fenomen més típic de l'hivern que provoca mínimes més altes a les zones enlairades que a les zones més baixes: la inversió tèrmica.
Això ho podem comprobar si comparem les mínimes de dues estacions meteorològiques molt properes entre si, però separades per la seva diferenta alçada respecte el nivell del mar. A l'estació de Calonge, situada a prop de la riera del mateix nom, a només 16 msnm, van tenir una mínima de 14,5ºC, per contra, a l'estació de Calonge-Mas Pallí, situada a 120 msnm, van registrar una mínima de 19,3ºC.

Si de nit va refrescar de nou, de dia tampoc ens podem queixar, ja que tan sols vàrem tenir una màxima de 24,3ºC a la nostre vila, degut a la presència d'un lleuger flux de component est i sud-est.

Cel ras el passat dissabte 13 d'agost a les onze del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 13 d'agost al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va tenir comportaments diferents segons la població.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,4ºC respecte el dia anterior, a Monells no va tenir cap mena de variació i a Castell d'Aro va baixar 0,9ºC. A Palamós la màxima descendí 1,8ºC respecte el divendres.
En aquest sentit, els 29,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 23,9ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu sense excepcions, degut a la falta de vent i a l'absència total de nuvolositat durant la matinada. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 2,1ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,9ºC i a Monells baixà 0,1ºC. A Palamós la mínima va ser 1,5ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 12,5ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 19,3ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 13 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,2ºC (12,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,0ºC (13,0ºC)., Torroella de Montgrí 28,5ºC (12,5ºC)., La Tallada d'Empordà 28,5ºC (12,6ºC)., Castell d'Aro 26,5ºC (13,8ºC).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 13 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,3ºC, mínima 17,6ºC. Estat del cel: matí asserenat., a la tarda aparició de 2/8 St esporàdics., al vespre arribada de núvols alts, amb 2/8 o 3/8 Ci i esteles d'avions. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component N, NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)