Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 d’agost del 2016

6 i 7 d'agost: restes de tramuntana, cel serè sobre Peratallada i la sequera afecta els freixes

Cel serè i camp segat en primer pla, amb les torres de la vila medieval de Peratallada al fons. Foto d'ahir diumenge 7 d'agost.

Tal com podeu veure a la foto que obre aquest post i a la de més avall, ahir diumenge 7 d'agost, el cel es va presentar asserenat. L'astre rei, sense res que li fes ombra, queia amb tota la seva força sobre la vila medieval de Peratallada, i feia lluir les seves torres carregades d'història.
Així mateix, l'acusada estabilitat propiciada per l'anticicló i l'atmosfera neta degut al vent del nord dels darrers dies, van fer que hi hagués una jornada dominical amb una bona visibilitat que convidava a gaudir del paisatge. Parlant de la tramuntana, es preveu que aquesta es torni a reforçar de forma important a partir de demà dimarts a la tarda/vespre. La tramuntana podria bufar a 25 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, entre la nit del dimarts i el matí del dimecres, amb alguna ratxa de 55/65 km/h, a més, el vent del nord es mantindria de cares al dijous.
Aquesta nova situació de tramuntana, vindrà precedida pel pas d'un front que podrà deixar-nos algun petit ruixat tempestuós entre el vespre del dimarts i el dimecres a primera hora del matí. Com que entraran isotermes de 12/13ºC a 850hPa i de -13/-14ºC a 500hPa, es preveu que les temperatures caniculars quedin estroncades durant quatre dies seguits, amb valors lleugerament inferiors als normals per aquesta època de l'any, sobretot cap a l'interior de la demarcació.


Cel serè i camp segat en primer pla, amb les torres de la vila medieval de Peratallada al fons. Foto d'ahir diumenge 7 d'agost.

En un altre ordre de coses, si mirem les dades termomètriques que van registrar-se ahir diumenge 7 d'agost al Baix Empordà, es constata com les temperatures màximes van baixar amb més o menys intensitat a tot arreu, degut a l'absència de vent de garbí.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,8ºC respecte el dissabte, a Castell d'Aro descendí 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,9ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va pujar 0,4ºC respecte el dia anterior degut a la falta de vent de garbí i al temps assolellat.
En aquest sentit, els 32,1ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,7ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van baixar de forma notable a tot arreu i aquests van tenir lloc al final del dia, en comptes de donar-se de matinada. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima descendí 5,2ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà va baixar 4,9ºC i a Monells baixà 1,7ºC. L'excepció torna a aparèixer a Palamós, on la mínima va pujar 0,1ºC respecte el dia abans.
Els 15,8ºC de Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 22,4ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 7 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 32,1ºC (17,3ºC)., Monells 31,9ºC (16,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (16,2ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8ºC (16,4ºC)., Torroella de Montgrí 28,7ºC (15,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 7 d'agost  del 2016 a Palamós., temperatura màxima 28,9ºC, mínima 22,4ºC. Estat del cel serè. Vent: fins les 09:00h va bufar vent del ONO, NO i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del NE, ENE i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NE, ENE i NNE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SO, OSO i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44 km/h NNO. Estat de la mar amb arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia de forta maror a marejol (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 58%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La platja Gran de platja d'Aro plena de banyistes ahir diumenge 7 d'agost a les 15:33h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Freixes de fulla petita (Fraxinus angustifolia) amb les fulles marronoses degut a la sequera. Foto captada aquesta setmana a la vall dels Molins (Calonge).  

Per acabar el resum meteorològic del darrer cap de setmana, s'ha de comentar que el passat dissabte 6 d'agost, a Palamós encara es va mantenir el vent sec de tramuntana durant la matinada, a uns 15/20 km/h, ratxa màxima 47 km/h., no obstant això, durant el matí el vent nord, encara que va continuar, va baixar fins als 10 km/h de mitjana i acabà desapareixent a partir de les 13:00h, moment en el qual va entrar la marinada.
Com podeu veure a la imatge superior, el vent de tramuntana d'aquests dies, així com la falta alarmant de pluja, s'encarreguen d'agreujar la forta sequera que ens afecta. En aquest cas podem observar un grup de freixes de fulla petita (Fraxinus angustifolia) fotografiats aquesta setmana a la vall dels Molins (Calonge).
Es pot comprobar com el gran estrés hídric està provocant que les fulles d'aquest arbre de ribera caducifoli adoptin un color marró, talment com si arribés una tardor avançada.
La desaparició de la clorofil·la que hauria de donar el típic color verd dels arbres al qual estem acostumats, el marciment i la caiguda de les fulles abans d'hora, és un darrer intent d'aquesta espècie per evitar la imparable pèrdua d'aigua i intentar sobreviure a les condicions extremadament adverses.

En un altre ordre de coses, a part de patir una sequera crònica, el passat dissabte ens vàrem llevar amb una albada rogenca i un celatge molt bonic degut a la gran varietat de núvols que hi havien.
En total, a primera hora del matí s'observaren 5/8 Ci i Ac lenticulars, juntament amb 3/8 Cu i Sc., al llarg del matí l'ambient assolellat només va tenir com a contrapunt entre 1/8 i 3/8 Ci, Cs i Ac lenticulars.
Durant el migdia/primes hores de la tarda encara van passar 2/8 Ci i 1/8 Sc i St, però amb el pas de les hores el cel va quedar asserenat.


Temps assolellat i núvols alts el passat dissabte a les 15:23h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

D'altre banda, si analitzem amb atenció les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 6 d'agost al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar cap a l'interior, però a la costa baixaren degut a l'aparició de marinada.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,2ºC respecte el dia anterior, a Monells va ascendir 2,9ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 2,5ºC respecte el divendres. A Palamós la màxima va descendir 0,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 33,0ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,2ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar comportaments diferents segons la població. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,7ºC respecte el divendres i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,4ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 0,8ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,9ºC. A Palamós la mínima fou 1,4ºC més alta que la del dia precedent.
Els 17,7ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 22,3ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 6 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 32,7ºC (19,7ºC)., Monells 32,7ºC (17,7ºC)., La Tallada d'Empordà 31,7ºC (21,3ºC)., Torroella de Montgrí 31,5ºC (21,0ºC)., Castell d'Aro 30,1ºC (18,8ºC).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 6 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 28,5ºC, mínima 22,3ºC. Vent: fins les 10:30h va bufar vent de component N, NNO, NO i ONO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N, NNO i ONO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S, SSE i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del S, SSO, SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 11:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)