Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 d’agost del 2016

28 d'agost: l'arròs de Pals, tempesta llunyana i torna la mínima tropical

Espigues d'arròs ben granades i crescudes el passat diumenge 28 d'agost des de Pals. Al fons veiem el massís del Montgrí.

Gràcies a l'aigua que proporciona el riu Ter i, en menys mesura, la poca pluja caiguda i el riu Daró, així com la climatologia benèvola, actualment podem comprobar com els camps d'arròs que trobem a Pals i en poblacions veïnes, presenten un bon aspecte, amb les espigues ben crescudes i ben carregades de gra.
Sempre amb el condicional de "si el temps acompanya", s'augura una bona collita per aquest any 2016, la qual, com és habitual, començarà a finals de setembre amb la sega de l'arròs més primerenc, però és durant l'octubre i fins a mitjans de novembre quan s'obté el gra més madur.
El conreu de l'arròs a Pals data del segle XV i, segurament, el seu cultiu en aquesta zona fou introduït pels àrabs des de València.
A finals del segle XVIII, els terratinents van voler-ne limitar el conreu per eliminar les malalties que en aquella època comportava. No va ser fins al 1900 que es va concedir el permís per tornar-ne a plantar. El clima particular de la zona arrossera de Pals, fa produir un arròs de gran qualitat. El clima provoca que la maduració del gra sigui més llarga que en altres zones de menor latitud i que el gra, un cop cuit, sigui més resistent.

Espigues d'arròs ben granades i crescudes el passat diumenge 28 d'agost des de Pals. Al fons veiem el massís del Montgrí.

L'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals reuneix tots els productors d'arròs de les dues comarques empordaneses (22 productors). La superfície cultivada actualment és de 714ha repartides entre l'Alt Empordà, on hi trobem Castelló d’Empúries (74,67 ha) i el Baix Empordà, constituït pels municipis de Pals, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà, Palau-sator, Gualta i Fontanilles (639,33 ha).
Actualment, les varietats més conreades a la zona són Tebre i la tradicional Bahia. Altres varietats que també es sembren, però en menys quantitat, són: Loto, Bomba, Carnaroli, Nembo i Gleva.
La producció mitjana és d'uns 6.000 kg/ha. L'arròs de Pals és conreat segons uns compromisos agroambientals, amb l'objectiu de fer compatible la producció d'arròs amb la conservació de l'avifauna, i minimitzar l'impacte de tractaments fitosanitaris, utilitzant tècniques de lluita biològica per protegir la fauna i els organismes aquàtics.

L'arròs de Pals és de qualitat extra. Actualment hi ha dues empreses que es dediquen a cultivar, envasar i elaborar arròs de Pals. Aquestes són: Arròs Estany de Pals i Arròs Molí de Pals S.L. Es presenten envasats per varietats o per tipus de gra i amb bossa de plàstic o un sac de roba de 0,5, 1,5, 10, 25 i 50 kg. A l'etiqueta hi figura el segell de la marca de garantia Productes de l'Empordà i el segell d'arròs de Pals. Es pot adquirir a tot el territori, en botigues especialitzades.

Es pot fer servir per a tota mena de plats, especialment per cuinar l'arròs a la cassola, plat típic empordanès, ja que l'arròs no es pasta i queda grenyal.

Camp d'arròs ben ufanós el passat diumenge 28 d'agost des de Pals. Al fons veiem el massís del Montgrí.

Posta de sol del passat diumenge 28 d'agost, amb cel asserenat sobre Palamós, però amb un Cumulonimbus al fons a mà dreta, a la llunyania.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 28 d'agost al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van tenir comportaments diferents segons la població.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 1,4ºC respecte el dissabte i a Torroella de Montgrí va descendir 0,8ºC, en canvi, a Castell d'Aro la màxima va ser 1,0ºC més alta que la del dia abans i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,6ºC. A Palamós la màxima va pujar 0,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 31,7ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,6ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van pujar a tot arreu amb més o menys intensitat, degut a la presència de vent de llebeig i alguns núvols baixos. Aquest fet va provocar que es trenqués la ratxa de cinc dies seguits sense mínima tropical a la nostre vila.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 4,4ºC respecte el dissabte, a Monells va ascendir 3,6ºC i a Torroella de Montgrí pujà 3,2ºC. A Palamós la mínima ascendí 1,9ºC respecte el dia abans.
Els 16,8ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 22,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 28 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (16,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,6ºC (17,4ºC)., La Tallada d'Empordà 29,4ºC (17,8ºC)., Castell d'Aro 29,3ºC (18,9ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (16,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 28 d'agost  del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,5ºC, mínima 21,3ºC (20,9ºC a La Fosca). Estat del cel: domini del sol amb alguns intervals de núvols baixos., al matí es veiren entre 2/8 i 4/8 Cu, Sc i St., a la tarda entre 1/8 i 3/8 Sc., al vespre aparició d'un Cumulonimbus cap a l'horitzó NO i una línia de Cu sobre el mar. Vent: fins les 05:00h va bufar vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent del E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO (29 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 0,94 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics, el passat diumenge 28 d'agost a les 19:54h. Veiem una tempesta cap a La Garrotxa. Els ruixats de la tarda/vespre deixaren 17,1 mm a Molló-Fabert (Ripollès), 13,7 mm a Castellfollit de la Roca (Garrotxa), 5,6 mm a Ulldeter (Ripollès) i 1,3 mm a Sant Pau de Segúries.

Núvols baixos apareguts el passat diumenge 28 d'agost a les 15:05h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)