Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 7 d’agost del 2016

5 d'agost: dues dècimes trenquen la ratxa de 47 dies sense ploure i tramuntana a 64 km/h

Imatge composada dels radars meteorològics, el passat divendres 5 d'agost a les quatre i dotze minuts de la matinada. Veiem com hi havien alguns ruixats mal repartits, els quals deixaren poca aigua.

Desgraciadament, el passat divendres 5 d'agost, les previsions es van complir fil per randa i tan sols van caure quatre gotes mal comptades i mal repartides.
El pas d'un  sistema frontal, associat a un petit solc d'aire fred en altura, va fer crèixer algunes nuvolades durant la matinada del divendres que es desplaçaren ràpidament d'oest a est.
Tot i que es van formar alguns Cumulonimbus que deixaren una mica d'aparat elèctric, el qual es podia veure des de Palamós mirant cap a l'horitzó nord i a dins el mar, amb el so d'algun tro, només es van escapar quatre gotes grosses.
A la nostre vila tan sols es recolliren 0,2 mm en el centre del nucli antic (1,0 mm a La Fosca)., per a més inri, aquestes dues dècimes és la primera precipitació apreciable que es recull en aquesta estació de Palamós des del passat 18 de juny, quan aquell dia van caure 3,0 mm, amb la qual cosa s'ha trencat de forma testimonial una ratxa de 47 dies sense ploure.

Altres dades de precipitació recollida al Baix Empordà el passat divendres 5 d'agost de matinada, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

Monells 4,7 mm., La Bisbal d'Empordà 4,4 mm., Palafrugell 2,6 mm., Bellcaire d'Empordà 1,5 mm., Verges 1,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., Castell d'Aro 0,9 mm., La Tallada d'Empordà 0,9 mm., Torroella de Montgrí 0,6 mm., Les Olives 0,4 mm.


Mapa de pressió en superfície del passat divendres 5 d'agost a les onze del matí. Veiem una típica situació de tramuntana.

Així mateix, tal com estava previst, el vent de tramuntana va fer acte de presència, sobretot de matinada i al matí, però a la tarda hi va haver una llarga pausa degut a l'entrada de vent de component sud i est.
El vent del nord es generà gràcies a una típica configuració sinòptica, amb l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència de baixes pressions cap a Itàlia. Observeu en el mapa superior com les isòbares es veien molt juntes al golf de Lleó, un fet típic quan hi ha un marcat gradient isobàric en situacions de nord.
La tramuntana va tenir el seu moment àlgid entre les sis del matí i les dotze del migdia, quan va arribar a bufar a 25 km/h de mitjana, ratxa màxima 63 km/h. Cal remarcar que l'aparició de vent de tramuntana amb aquesta intensitat a l'estiu és un fenomen poc freqüent i molt perillós, ja que eleva en sobre manera el perill d'incendi i pot causar problemes seriosos a les petites embarcacions que puguin navegar mar endins, a més, també pot resultar encara més perillós si anem al damunt d'un matalàs inflable a la platja o sobre una plantxa de vela, ja que el vent ens pot arrossegar mar endins.

Altres ratxes de vent del nord del passat divendres 5 d'agost a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 107 km/h, La Jonquera 74 km/h, Castelló d'Empúries 71 km/h, Pantà de Darnius-Boadella 70,2 km/h, Llers 69 km/h, Roses 67 km/h, Verges 64 km/h, Palafrugell 50 km/h.


Mapa de llamps caiguts el passat divendres de matinada. Veim aparat elèctric cap al nord de Palamós i a dins el mar.

D'altre banda, si comparem les temperatures màximes que van registrar-se el passat divendres 5 d'agost al Baix Empordà, amb les del dia anterior, es veu com els valors van baixar de forma molt important cap a l'interior, però a la costa la baixada fou més moderada. Aquesta baixada de temperatures es va produir per l'escombrada de l'aire càlid que va provocar el pas del sistema frontal, amb temperatures que devallaren fins als 14ºC a 850hPa, acompanyant l'aire fresc del nord.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 6,7ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 6,3ºC i a Castell d'Aro baixà 1,5ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va pujar 1,8ºC respecte el dia abans, perqué al migdia/primeres hores de la tarda no hi havia vent de garbí i bufava vent del nord reescalfat.
En aquest sentit, els 32,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 28,4ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dijous i a Monells baixà 0,4ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,0ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,8ºC. A Palamós la mínima va ser 1,5ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 19,4ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 21,0ºC de Calonge foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 5 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 32,3ºC (20,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,3ºC (20,1ºC)., Monells 29,8ºC (19,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,6ºC (20,2ºC)., La Tallada d'Empordà 29,2ºC (20,4ºC).

Més dades meteorològiques del passat divendres 5 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 29,4ºC, mínima 20,9ºC. Estat del cel: matinada ennuvolada, amb Cb, quatre gotes i aparat elèctric a la llunyania., matí amb núvols i clarianes, a primera hora del dia Cb marxant mar endins i a sobre nostre entre 4/8 i 7/8 Cu i Sc., migdia assolellat i només 1/8 o 3/8 Sc., tarda grans clarianes i intervals de núvols baixos, 2/8 i 6/8 Sc. Vent: fins les 06:00h va bufar vent de component N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N i NNO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S, SE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S, SE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del N, NNO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 64 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 5,39 metres a les 13:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat per núvols baixos el passat divendres 5 d'agost a les nou del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).