Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 de setembre del 2016

2 de setembre: segueix la calorada, el mar s'escalfa i aparició d'algues microscòpiques

L'aparició d'algues microscòpiques de l'espècie Alexandrium taylori pot fer canviar el color de l'aigua del mar a La Fosca. Font: ICM/CSIC

Les elevades temperatures experimentades les darreres jornades, la forta insolació i la manca d'onatge propiciat per l'absència de vent destacable, han fet pujar de manera important la temperatura superficial de l'aigua del mar.
Segons les últimes dades de l'observatori de l'Estartit, a una fondària de 0,5 metres el mar té una temperatura de 23,6ºC en aquell sector., això vol dir que actualment l'aigua més a prop de la superfície es troba 1,6ºC per sobre de la mitjana climàtica, pel període 1973-2012.
A mesura que anem cap al sud i fugim de les aigües més fresques del golf de Lleó, trobem que a Palamós tenim l'aigua del mar al voltant dels 24 o 25ºC i, a més, segons les boies de Puertos del Estado, a Barcelona arriben a 26ºC, a Tarragona a 27ºC i a Pollença (Mallorca) a 28,5ºC.

El passat divendres 2 de setembre, l'aigua del mar relativament calenta, la falta de vent i onatge, juntament amb el fet que el mar a la platja de la Fosca té molt poca fondària, a part que es tracta d'una cala molt arrecerada de l'onatge aixecat pel garbí i la tramuntana, provocaren que apareguessin nombroses taques marronoses que canviaren el color de l'aigua.
Tot i que la major part de l'any a la platja de la Fosca hi trobem unes aigües transparents com si fos el Carib, sota unes condicions determinades i en èpoques molt concretes, l'aigua de mar es pot veure acolorida per la proliferació d'unes algues microscòpiques anomenades Alexandrium taylori, les quals són completaments inofensives i formen part del fitoplàncton, no obstant això, poden fer que el bany no sigui gaire atractiu.
També cal destacar que aquest fenomen pot aparèixer en altres indrets de la costa catalana, com a Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols), a l'Estartit, a cala Montgó (Torroella de Montgrí), a la platja del Rec del Molí (l'Escala) o a la desembocadura de La Muga (Castelló d'Empúries), entre d'altres.  

Per més informació sobre aquest fenomen natural podeu llegir el següent article: 
http://www.recercaenaccio.cat/basic/5-el-cas-de-la-fosca/

Avís sobre la presència de fitoplàncton al mar, a la platja de la Fosca, el passat divendres 2 d'agost. Veiem com això no impedia que hi hagués bandera verda, ja que aquestes taques, tot i ser lletges, no representen cap problema pel bany. 

Aigües transparents a la platja de la Fosca el passat 20 de maig.

Així mateix, si mirem les temperatures màximes que van donar-se el passat divendres 2 de setembre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va variar lleugerament a l'alça o a la baixa, segons el lloc., no obstant això, el fet més remarcable va ser que a Torroella de Montgrí, amb 32,0ºC de màxima, es va tornar a superar el rècord de temperatura màxima en un mes de setembre que s'havia establert el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 1,3ºC respecte el dijous i a Torroella de Montgrí pujà 0,6ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,3ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,8ºC. A Palamós la màxima va descendir 1,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 33,7ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,1ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu amb major o menor intensitat. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 1,2ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 0,9ºC i a Monells ascendí 0,5ºC. L'excepció va tenir lloc a La Tallada d'Empordà, on la mínima fou 0,1ºC més baixa que la del dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,4ºC més alta que la del dijous.
Els 15,8ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 24,0ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 2 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,7ºC (16,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,3ºC (17,1ºC)., La Tallada d'Empordà 32,5ºC (15,8ºC)., Torroella de Montgrí 32,0ºC (17,6ºC)., Castell d'Aro 30,7ºC (18,7ºC).

Més dades meteorològiques del passat divendres 2 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,1ºC, mínima 21,3ºC (20,1ºC a La Fosca). Estat del cel dominat pel sol, amb cel serè al matí i a la tarda, però al migdia aparició d'algun núvol mitgenc esporàdic, amb entre 1/8 i 2/8 Ac., al vespre aparició de les restes d'una enclusa mirant a l'horitzó NO. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component SO, SSO i S, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat el passat divendres 2 de setembre a les 16:10h, amb gent a la platja de Sant Antoni de Calonge. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.