Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 de setembre del 2016

Canvi de temps imminent, amb algun ruixat intens i mar de fons

Mapa de precipitació d'origen convectiu previst per demà dimecres a les vuit del matí. Observem com poden caure al voltant de 20 mm a la nostre àrea geogràfica.

La configuració sinòptica que es va anar establint durant ahir dilluns, ha format un llarg passadís on hi dominen les baixes pressions, entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló que abraça el centre, nord i est del continent.
Aquesta extensa àrea de baixa pressió que afectarà l'oest d'Europa, associada a un important embossament d'aire fred polar en altura, així com l'enretirada de la dorsal africana, permetrà que per fi ens pugui arribar un canvi de temps destacable, tot i que malauradament serà breu.

Mapa de superfície d'ahir dilluns 12 de setembre. Veiem com s'ha creat un important passadís de baixa pressió, associat a un tàlveg d'aire fred que ens ha de creuar en les properes hores.

A Palamós, el pas d'una pertorbació moderadament activa, acompanyada per un nucli de -20ºC a 500 hPa, el qual s'anirà desplaçant cap a nosaltres des de l'interior de la península, generarà una massa d'aire potencialment inestable a sobre nostre, amb aire fred en altura, i aire càlid i humit en superfície, amb un lleuger flux de component sud i sud-est.
Es preveu que això pugui facilitar el creixement de grans núvols cúmulus congestus i cumulonimbus, el quals ens poden deixar alguns ruixats intensos entre la pròxima nit/matinada de dimarts a dimecres i el dimecres a la tarda.
Degut a l'elevada intensitat de precipitació, amb pics que poden arribar als 20 mm en 30 minuts, caldrà estar atents als llocs on tradicionalment s'acumula més aigua, per tant, s'ha de deixar lliure d'obstacles els embornals i els canalons de recollida d'aigües plujanes.
Tot i que la pluja pot caure de forma intensa en algun moment, en principi, els mapes només preveuen acumulacions  d'entre 15/20 mm a la nostre zona, no obstant  això, l'energia alliberada per l'aigua calenta del mar podria deixar-nos alguna sorpresa.
Sens dubte, si els models numèrics no ens enganyen, podem trobar-nos davant la regada més important dels darrers mesos, un fet gens menyspreable en els temps que corren.

Mapa d'isotermes a 500 hPa previst per dimecres a la nit. Veiem un important embossament d'aire fred amb un nucli de -20ºC. 

Un dels ingredients propicis perquè aquesta vegada pugui ploure més que en les darreres ocasions, a part de la presència d'aire fred en altura, la baixa pressió en superfície i l'elevada humitat relativa a les diferentes capes troposfèriques, serà l'absència de vent de tramuntana en superfície que pugui fer estratificar la nuvolositat i debilitar les pluges .
Uns altres factors que també caldrà tenir en consideració, serà la presència d'un CAPE  que pot arribar fins als 2.500 J/kg a la costa catalana, símptoma que alguna tempesta pot ser intensa i aparèixer alguna línia de turbonada o un Sistema Convectiu de Mesoescala, fins i tot, no seria d'estranyar la formació de trombes marines o caps de fibló, un fet força comú al Mediterrani en aquesta època de l'any.

Pel que fa a avui dimarts, a part de la forta xafogor i els núvols cada cop més abundants, es preveu que el vent de garbí pugui bufar de forma moderada al centre de la jornada, però  a partir del vespre anirà baixant d'intensitat.
El vent es pot tornar a intensificar al llarg del dimecres, i a la tarda hi podria haver sud, sud-sud-oest o sud-sud-est moderat, no obstant això, en cas de tempesta hi pot haver alguna ratxa de vent de 50 km/h.
Al contrari d'altres ocasions, aquesta vegada després de ploure no entrarà vent de tramuntana a Palamós, sinó tot el contrari. Durant demà passat dijous, es preveu que pugui bufar vent humit de garbí, sobretot a partir del migdia, el qual pot bufar a 20/25 km/h de mitjana, amb alguna ratxa forta de 50 o 60 km/h. Com és normal, la ventada aixecarà maror a la badia palamosina.
Abans però, durant avui dimarts la mar de fons del sud anirà a més, fins a quedar maror (ones de 0,5/1 metre). Demà dimecres el mar encara estarà més remenat, amb forta maror (ones de 1,25/1,5 metres), mar de fons del sud.

Mapa de pressió en superfície previst per dimecres a les vuit del matí. Veiem com tenim una pertorbació a sobre nostre.