Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 8 de setembre del 2016

6 de setembre: la màxima més alta de l'estiu a Palamós i un nou rècord a Castell d'Aro

Matí radiant i vent fluixet de tramuntana a la platja de Castell el passat dimarts 6 de setembre. Foto mostrada a "El Tiempo de TVE" i a Meteocat tv.

Les últimes fuetades de l'onada de calor que ha protagonitzat aquest inici de la tardor meteorològica, van tenir lloc el passat dimarts 6 de setembre, i amb elles arribaren nous rècords de temperatura màxima.
Segons les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya, tot i que la bombolla d'aire càlid començava a estar en situació de retirada, en 8 de les 135 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, es va superar el rècord anterior de temperatura màxima absoluta de setembre. Vegeu llistat de més avall.

En aquesta ocasió, una vegada més, s'ha produït un nou rècord al Baix Empordà, concretament a la població de Castell-Platja d'Aro, indret on es van assolir 34,5ºC de màxima, siguent la temperatura més elevada en un mes de setembre des de l'any 2001, quan va entrar en servei l'estació. L'anterior rècord havia tingut lloc el 04/09/2006, amb 32,7ºC.
Tot i que el vent de tramuntana portà una massa d'aire més fresca a la major part de la comarca, amb màximes lleugerament més baixes, aquest aire del nord va patir un escalfament adiabàtic sec a mesura que s'aproximà cap al sud de la comarca.
Això va provocar que cap al migdia hi hagués un repunt de les temperatures que deixà una temperatura màxima de 31,3ºC a Palamós.
Cal remarcar que aquests 31,3ºC han sigut la temperatura màxima més elevada del present estiu astronòmic, amb la qual  cosa hem hagut d'esperar el mes de setembre perquè aquesta tingués lloc., no obstant això, la temperatura més elevada de l'estiu meteorològic 2016 van ser els 30,7ºC del passat 5 de juliol.
També s'ha de destacar que la temperatura màxima absoluta de l'estiu astronòmic de l'any passat van ser els 30,5ºC del 5 de juliol del 2015, amb la qual cosa aquest any podem afirmar que hem superat amb escreix aquesta temperatura.

Així mateix, malgrat l'elevada temperatura que vàrem experimentar el passat dimarts 6 de setembre, com que el vent sec del nord va fer devallar la humitat relativa fins a un mínim del 40%, la sensació de xafogor fou menys acusada que altres dies a la nostre vila, encara que el mateix vent va provocar que la temperatura mínima fos bastant elevada, amb 23,0ºC.
Curiosament, a partir de les 13:00h va entrar vent de provences i gregal, i a partir de les 17:00h el vent va girar a est i a est-nord-est, aportant-nos aire un xic més fresc, amb la qual cosa el termòmetre va devallar ràpidament després d'haver-se assolit la màxima més alta de l'estiu. Dades de Meteoclimatic.com


Cel serè i mar molt tranquil·la el passat dimarts 6 de setembre al matí. Veiem l'escull del Cargol a l'esquerra, la Cadena a la dreta i al fons a la dreta la Pineda d'en Gori. Foto mostrada a la portada del Facebook del Meteocat.

Continuant amb les temperatures (el fenomen més destacat dels darrers dies), podem comparar amb més exactitud els valors de les màximes que van donar-se el passat dimarts 6 de setembre al Baix Empordà, amb les registrades el dia anterior. En aquest sentit, es pot concloure com el mercuri va baixar cap al nord i a l'interior de la comarca, degut a l'entrada de vent fresc de tramuntana, malgrat tot, a la costa i cap al sud el mercuri va pujar perquè el vent de tramuntana hi va arribar reescalfat.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 1,5ºC respecte el dilluns i a Torroella de Montgrí i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,5ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,9ºC respecte el dilluns.
També cal destacar un fet molt curiós, ja que a La Tallada d'Empordà es va registrar una màxima i una mínima exactament iguals a les registrades el dia abans.
A Palamós la màxima va ascendir 2,4ºC respecte el dia precedent.
En aquest sentit, els 34,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 30,4ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar cap al sud i cap a la costa, però cap a l'interior i cap al nord es van mantenir sense variar o devallaren.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dia anterior i a Monells descendí 0,4ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà no va tenir canvis i a Castell d'Aro va pujar 0,5ºC. A Palamós la mínima va ser 0,6ºC més alta que la del dilluns.
Els 17,1ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 24,4ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 6 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 34,5ºC (20,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,6ºC (18,2ºC)., Monells 33,1ºC (18,1ºC)., La Tallada d'Empordà 32,3ºC (18,1ºC)., Torroella de Montgrí 31,3ºC (17,1ºC).

Més dades meteorològiques del passat dimarts 6 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 31,3ºC, mínima 23,0ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb algun núvol alt decoratiu al matí 0/8 o 2/8 Ci., al migdia/primeres hores de la tarda aparició de 1/8 Sc i 1/8 o 2/8 Ci., al vespre 2/8 Ci, cel lleugerament rogenc. Vent: fins les 13:00h va bufar vent de component N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component NNE i NE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,83 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 68%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Sol enlluernador i mar plàcida el passat dimarts 6 de setembre al matí a la cala dels Trucs.