Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 d’agost del 2017

5 d'agost: tercer dia consecutiu amb més de 30ºC a Palamós, però el temps està a punt de canviar

La platja Gran de Palamós amb una gran afluència de banyistes, el passat dissabte 5 d'agost a la tarda.

El vent fluixet de component sud i est que ens va afectar la major part de la jornada del passat dissabte 5 d'agost, no va ser suficient per contrarrestrar l'ambient assolellat i l'embat de la potent bombolla d'aire càlid que ens afectava.
Per tercera jornada consecutiva el termòmetre es va enfilar per sobre dels 30ºC a Palamós, la qual cosa es pot considerar un fet molt poc habitual a la nostre vila, per no dir estrany, almenys arran de mar, on la marinada sol frenar el mercuri en els dies més càlids de l'any.
No cal dir, que entre l'elevada temperatura real i l'elevada humitat relativa, la sensació de xafogor fou més que sufocant, tan de dia com de nit, ja que la temperatura mínima va fregar els 25ºC, talment coms i ens trobessim a la costa d'un país tropical.

Aquesta calor exagerada també es va repetir durant la jornada dominical, no obstant, tal com avançava en un anterior article, aquesta setmana que tot just acabem de començar per fi ens ha de dur alguns canvis.
La nova situació s'ha de traduir en forma de descens de les temperatures, les quals s'han de normalitzar. Això vol dir que seguirà fent calor, però serà una calor molt més suportable de dia, amb màximes de 25 a 26ºC, a més, de nit l'aire també serà més fresc i sera és fàcil descansar.
La nova situació atmosfèrica, caracteritzada per una entrada de vent del nord, ha de portar-nos una massa d'aire molt més freda a les capes baixes i mitjanes de la troposfera, amb isotermes que poden devallar fins als 10/12ºC a 850hPa, entre el dimecres i el divendres, tot i que avui dilluns i demà dimarts ja es començarà a notar aquesta entrada d'aire menys càlid.
A partir del proper cap de setmana les temperatures tornarien a anar cap amunt.

Tot i que avui dilluns hi pot haver vent de garbí moderat, demà dimarts ja entrarà tramuntana a partir del migdia, fins assolir uns 15/20 km/h de mitjana i algunes ratxes de 45/50 km/h en el nostre sector costaner de cares a la tarda/vespre.
Amb el dimecres el vent del nord encara pot ser més fort, arribant fins als 25 km/h de mitjana, i ratxes de 55/60 km/h, amb la qual cosa es demana molt precaució si es realitzen activitats nàutiques. La tramuntana anirà desapareixent al llarg del dijous, a mesura que passin les hores.

Pel que fa a les precipitacions, abans no entri la tramuntana, no es descarta que pugui caure algun petit ruixat o plugim durant el matí del dimarts. No obstant això, caldrà parar atenció a la tarda del dijous o el divendres, ja que en altura també es preveu que entri aire fred, amb isotermes que poden devallar fins als -16ºC a 500hPa. Això, per contrast amb la temperatura elevada de l'aigua del mar, podria fer crèixer núvols de tempesta, però caldrà veure a on descarreguen, ja que tot podria caure sobre el mar o amb una mica de sort també podria ploure a Palamós, la qual cosa s'haurà d'anar seguint en els propers mapes del temps.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per avui dilluns. Veiem com encara ens afecta una llengua d'aire càlid amb isos de 20 a 24ºC a 1500 metres.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per dimecres que ve. Veiem com l'aire més càlid ha marxat cap al sud i cap a l'est, i a nosaltres ja ens arriben isos de 10 a 12ºC a 1500 metres.

Encluses de tempesta observades el passat dissabte 5 d'agost durant la posta de sol. Tal com és habitual, cap al Ripollès hi va descarregar alguna tempesta. Font: http://palamos.cam 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 5 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 30,4ºC, mínima 24,7ºC. Estat del cel: al matí cel serè., al migdia/tarda aparició de 1/8 o 2/8 Cu i Ac castellanus, amb presència de fum a l'atmosfera procedent d'un incendi forestal (possiblement el que afectà Artés), cel grisenc-ataronjat., a la tarda/vespre 1/8 o 2/8 Ac sobre la nostre vertical, juntament amb encluses de tempesta cap al nord i nord-oest.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent de component S, SSO i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h va bufar vent del NNO, NO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de marejol a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 06:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,23 metres a les 18:00h i de 1,52 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banyistes a la platja Gran de Palamós i alguns cúmuls i altocúmuls castellanus decoratius, el passat dissabte 5 d'agost a la tarda.

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat dissabte 5 d'agost al Baix Empordà, van baixar de forma tímida a la major part de poblacions, respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 2,1ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 0,9ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,3ºC. L'excepció apareix a Monells, on la màxima va pujar 0,1ºC.
A Palamós va descendir 0,1ºC.
En aquest sentit, els 36,1ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 30,3ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar lleugerament a tots els llocs.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 1,8ºC respecte el divendres, a Monells ascendí 1,6ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,4ºC.
A Palamós la mínima ascendí 1,5ºC.
Els 20,5ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,7ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 5 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 36,1ºC (20,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,6ºC (21,3ºC)., Torroella de Montgrí 32,4ºC (20,5ºC)., La Tallada d'Empordà 33,2ºC (20,8ºC)., Castell d'Aro 33,1ºC (22,3ºC).

Altocúmuls castellanus vistos des de la platja Gran de Palamós, el passat dissabte 5 d'agost a la tarda.

Presència de fum a l'atmosfera el passat dissabte a la tarda.