Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 31 d’agost del 2017

L'estiu implacable s'enretira, amb algun ruixat, tramuntana i temperatures més agradables

Mapa de superfície amb fronts previst per avui dijous a les 14:00h. S'observa l'entrada d'un front fred i l'allunyament d'una línia d'inestabilitat al davant de la costa catalana.

En les darreres hores s'ha produït una clara millora en el temps, coincidint amb l'acabament del mes d'agost i el proper inici de l'esperada tardor meteorològica (setembre, octubre i novembre).
Després de les quatre gotes caigudes durant la passada matinada, es preveu que avui dijous ens acabi creuant un front fred procedent del nord.
Aquest sistema frontal escombrarà l'aire càlid i humit que ha fet insoportables les darreres setmanes, i obrirà les portes a l'entrada d'una massa d'aire fred d'origen polar. Tot això, tal com us vaig avançar, vindrà acompanyat per un notable refrescament de l'ambient, amb núvols abundants que encara podran deixar alguns ruixats o plugims al llarg d'avui dijous, amb acumulacions al voltant dels 5 mm en tot el dia, però la pluja tindrà tendència a desaparèixer de cares a la tarda/vespre, coincidint amb un reforç del vent de tramuntana.

Les temperatures màximes registrades a Palamós podran bellugar-se entre els 23ºC i 25ºC entre avui dijous i el proper dilluns, amb mínimes que podran devallar per sota dels 20ºC.

El vent de tramuntana podrà bufar fluixet durant aquest dijous, però entre demà divendres al migdia i dissabte a la tarda, podrà bufar moderat en el nostre sector costaner, amb algun cop una mica fort, al voltant dels 50 km/h de ratxa màxima.
En els mapes següents podem veure la situació que es pot preveure.

La garbinada del passat dimarts i la d'ahir dimecres, serà susbtituïda per una situació de nord al golf de Lleó. En el mapa de pressió en superfície previst per dissabte al matí, podem observar com l'anticicló de les Açores ens envia una falca i al nord d'Itàlia hi ha una borrasca, generant un marcat gradient isobàric.

Mapa de la direcció i velocitat mitjana del vent que hi haurà el proper dissabte a les vuit del matí. S'observa tramuntana al golf de Lleó, a més de 50 km/h de mitjana mar endins i de 20 a 25 km/h de mitjana al nostre sector costaner. 

Mapa de temperatura a 850 hPa d'ahir dimecres a les vuit del matí. S'observa una bombolla d'aire càlid tropical, amb isotermes de 18ºC a 1500 metres.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst pel proper dissabte a les vuit del matí. Veiem com la bombolla d'aire càlid s'ha enretirat cap al nord d'Àfrica i aquesta és subtituïda per una massa d'aire molt més fred d'origen polar, amb isotermes de 8/10ºC a 1500 metres.

Mapa de temperatura a 500 hPa previst per dissabte a les 14:00h. S'aprecia un potent tàlveg d'aire fred a sobre nostre, amb isotermes de -16ºC a 5700 metres. A sobre el mar i als llocs arrecerats de la tramuntana o amb rebuf poden crèixer Cumulonimbus.

Mapa de precipitació acumulada fins a les 20:00h d'avui dijous. Poden caure al voltant de 5 mm.