Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 25 d’agost del 2017

Font del Castanyer o de la Castanyeda d'en Cama

La font de la Castanyeda d'en Cama es troba a 285 msnm.

La font de la Castanyeda d'en Cama o font del Castanyer, és una altre font de les Gavarres que es ressisteix a assecar-se, malgrat que des de l'hivern passat les precipitacions han sigut molt poc importants. Actualment encara s'hi pot veure un migrat fil d'aigua, en aquesta surgència que apareix en granitoides alterats.
La font està molt ben senyalitzada, ja que tan sols cal anar fins al nucli de Romanyà de la Selva. Un cop atravessat el nucli, si seguim per la carretera que va en direcció al Mas Nou trobarem un parell de pals indicadors que es indiquen on hi ha la font. Per anar fins a la font caldrà deixar la carretera asfaltada i agafar un camí de terra que baixa a mà esquerra, i al cap d'uns 15 o 20 minuts de caminada hi arribarem.


Tot i la sequera, la font de la Castanyeda encara raja un petit fil d'aigua.

La font de la Castanyeda d'en Cama, com indica el seu nom, es troba ubicada a la vora d'una castanyeda, al vessant nord-est del Puig dels Dòlmens (347 msnm), Santa Cristina d'Aro, en un indret fresc que conserva una notable verdor, un fet que és d'agrair en els temps que corren.
Es tracta d'un petit exemple dels claps de castanyers que foren plantats antigament en alguns indrets ombrívols i frescos de les Gavarres, generalment als vessants nord de la muntanyes. Altres exemples de castanyedes gavarrenques són la Castanyeda d'en Gironès, la Castanyeda dels Bacs d'en Medinyà o la Castanyeda d'en Genoer, entre d'altres.

Malauradament, bona part dels castanyers ho han mort o es troben greument afectats per la malaltia del xancre dels castanyers i per la falta de precipitacions i l'augment de la temperatura degut al canvi climàtic.

Algun pica-soques ha fet forats en aquest castanyer mort.

Pal indicador.

Primer pla de la font.

Inscripció força inintel·ligible situada al costat de la font. Sembla que s'hi distingeix l'any 1972